"Bobergs idé var folklig", säger Nils Gustafsson. Foto: Wilhelm Jaresand

Istället för Nobel Center: Jugendpalats

Det bespottade Nobel Center stoppades i domstolen – och kritikerna jublade. Nu presenterar arkitekten Nils Gustafsson en alternativ plan: en moderniserad variant av det gamla Nobelpalatset från 1907.

  • Publicerad 06:00, 13 jun 2018

Länge såg det ut som att striden om Nobel Center var över. Men så kom domen i mark- och miljödomstolen och vände upp och ned på allt. Nu är det upp till överdomstolen att avgöra om den så kallade ”mässingslådan” ska få ta plats bakom Nationalmuseum.

Har återskapat Bobergs vision

Mitt i den infekterade debatten står arkitekten Nils Gustafsson. I en pappersrulle på ryggen bär han ritningar på vad som skulle kunna bli det nya, alternativa Nobel Center. Det är en modell av det kontroversiella Nobelpalatset som ritades av arkitekten Ferdinand Boberg mellan 1907-1911.

– När jag såg förslaget blev jag blixtförälskad i själva idén bakom förslaget. Men byggnaden blev aldrig färdigutvecklad och skulle därför i sin sista form ha varit funktionellt undermålig. Jag har tagit hänsyn till kritiken och gjort flera viktiga ändringar för att anpassa och utveckla Nobelpalatset. Det var så nära att det blev av, så hur fel kan Boberg ha haft? säger Nils Gustafsson.

Idén om att ge nytt liv åt det gamla Jugendpalatset kom när Nils Gustafsson studerade på KTH. Modellen är en halvmeter hög och har printats ut med en 3D-skrivare. Foto: Privat.

Tekniskt svårt att bygga

Han har en tydlig bild av vad som orsakat debattstormen om Nobel Center. Problemet är inte platsen, utan arkitekturen och den odemokratiska processen.

– Det nuvarande förslaget lirar inte med den historiska arkitekturen som finns i området och det är där skon klämmer. Om man lyckas designa en modern byggnad som genom arkitekturen knyter an till Nobels arv och som folk vill besöka ser jag inga problem med att man gör det på Blasieholmen.

På frågan om det skulle vara praktiskt möjligt att uppföra Bobergs gamla vision ger Nils Gustafsson ett försiktigt svar.

– Först måste man ha opinionen med sig. Rent ekonomiskt och tekniskt skulle det vara svårt, men absolut möjligt.

”Allmänheten har satt stopp”

Men tullhuset då?

– Det är klart att det finns ett kulturhistoriskt värde i tullhuset, men sådana värden har inte hindrat initiativtagare förut. Att ta bort något fint för att bygga något ännu finare är vad romarna gjorde. Det är så man utvecklar en stad. Men då gäller det att verkligen vara långsiktig och utgå från en vision.

Boberg själv snavade på mållinjen och hans Nobelpalats skrotades innan det hunnit lämna ritbordet. Ett stilmässigt fiasko, tyckte arkitekteliten och efter den så kallade Bobergsfejden lades planerna på is. Frågan är om stockholmarna är redo för Bobergs visioner den här gången.

– På Bobergs tid var det arkitekturetablissemanget som sa nej. Nu när det handlar om Nobel Center är det allmänheten som satt stopp. På så sätt är de varandras motsatser. Jag tror inte på att kopiera Nobelpalatset, men jag tror att det går att skapa en byggnad som är inspirerad av Bobergs vision, säger Nils Gustafsson.

Att inspireras av historiska byggnader är tabubelagt inom arkitektkåren, menar Nils Gustafsson. Foto: Wilhelm Jaresand.

Det återstår att se om historien ska upprepa sig. Först när Mark- och miljööverdomstolen sagt sitt står det klart om Nobel Center ska byggas på Blasieholmen.