Den 25 juni sätter sig Lova Widman och Isak Björk på tåget mot regementet i Boden. Foto: Melina Reid

Isak och Lova först ut att göra nya lumpen

Förra året återinfördes värnplikten i Sverige och nu i sommar rycker de första blivande nya militärerna in. Två av dem är vännerna – och Solnaborna – Lova Widman och Isak Björk. – Det känns som att om man klarar det här, så klarar man allt, säger de.

  • Publicerad 09:00, 30 maj 2018

Det har sprungits mycket i trapporna i höghuset på Ripstigen i Solna. På våning fem bor nämligen Isak Björk och i hans gamla lägenhet, på våning ett, flyttade Lova Widman med familj in när hon var två år. Sedan dess har de bägge vännerna följts åt.

Via samma förskola, till högstadieplugg i samma klass i Danderyd till att nu senast dela skolbänk på Norra Reals gymnasiums natur-miljölinje.

25 juni kliver de bägge två på tåget mot Boden för att göra värnplikten som gruppbefäl på samma regemente.

Isak har varit lite tveksam till valet, men är nu mest peppad:

– Jag hade nog inte ansökt om det inte varit obligatoriskt att mönstra.

Jag blev smickrad av att de valde ut mig

Lova Widman

Lova såg framför sig den stereotypa bilden av en vältränad, grönmålad person, som springer i skogen:

– Det var inget jag kunde identifiera mig med. Men när jag blev inkallad så ändrade jag inställning, jag blev smickrad av att de valde ut mig. Plus att det är en bra utbildning och erfarenhet.

Lova och Isak är heller inte ensamma. Sedan i fjol är värnplikten återinförd och 1458 stockholmare har kallats in till mönstring under året. Av dem är 328 kvinnor och 1130 män.

Tre dagar utan mat

Även om Lova fick en 8:a på den 9-gradiga skalan över befälslämplighet så stod mönstringen och vägde på en punkt – tyngdlyftningen.

– Jag fick bara en tvåa. Då sa de ”tänk på någon som gjort dig riktigt arg”. Så jag tänkte på min rektor som gett mig dåliga betyg och lyfte en trea, vilket räckte.

Innan väskan ska packas så ska det firas student. Livet som gruppbefäl kommer dock vara långt i från snittar och skumpafläckiga vita kläder. Under introduktionsdagarna berättades bland annat om en tredagars-marsch utan mat.

– Vi flyttar ju också hemifrån samtidigt, så det kommer även att bli emotionellt märkligt, säger Lova och berättar hur hennes lillebror redan planerar att sätta upp en klätterstege i hennes rum.

Isaks syster vill göra om hans rum till en walk-in-closet.

Lova Widman och Isak Björk har varit vänner sedan de var två år. Foto: Melina Reid.

Vad kommer bli det svåraste att vänja sig vid?

– Jag är taekwondotränare i dag och van vid att säga åt folk vad de ska göra, men det blir ju annorlunda att ha ansvar och få ta skiten om något går fel. Plus att man ju inte får ge upp först utan måste peppa de andra om de börjar bli trötta.

Jag tror också att det blir svårt att ha någon som säger åt en vad man ska göra hela tiden

Lova Widman

Lova tror att han också kommer att sakna sina hörlurar.

– Du lyssnar ju på musik dygnet runt. I hissen på väg ner hit. Till och med när du sover. Själv kommer jag saknar att inte kunna prata i telefon. Jag gör det hela tiden, med min bästa kompis, min syster och med mormor.

– Jag tror också att det blir svårt att ha någon som säger åt en vad man ska göra hela tiden. Men också så klart skönt att slippa tänka, fortsätter Lova.

Ni förbereds ändå för att delta i krig, känns det konstigt?

– Det är en del i varför jag valde inriktning på sjukvård. Det kommer vara något jag kan använda både som inkallad och privat. Jag kommer veta hur man lägger förband och hur jag ska göra om någon ramlar ihop på gatan, säger Lova.

Det känns som att om man klarar det här, så klarar man allt

Hon litar dessutom mer på sig själv än andra i krissituationer. Och Isak håller med:

– Om vi hamnar i krig så måste alla ändå hjälpa till. Då är det bättre att ha koll på hur det funkar än att inte ha det. Det är en trygghet i att veta vad man ska göra.

De är också båda två överens om att det knappa året kommer att ge avtryck:

– Det känns som att om man klarar det här, så klarar man allt.

Fakta

Den nya värnplikten

  • Den allmänna värnplikten avskaffades 2010 då den ersattes av en frivillig grundläggande soldatutbildning.
  • Regeringen hoppades då på att försvarsmakten skulle fortsätta att fyllas på av frivilliga. Rekryteringen har dock inte uppnått förväntningarna, plus att det säkerhetspolitiska läget i världen förra året gjorde att värnplikten infördes på nytt.
  • Den nya värnplikten gäller både kvinnor och män. Alla som är födda 1999 eller senare omfattas av plikten och ska göra militärtjänst om de tas ut.
  • Cirka 13 000 personer per år kommer att kallas till mönstring.
  • Cirka 4 000 värnpliktiga och frivilliga tas ut till militär grundutbildning årligen under 2018 och 2019. Från 2023 kan det komma att behövas 8 000 värnpliktiga.
  • Man kan tvingas att göra värnplikten om antalet frivilliga och självmant intresserade blir för få, men den risken är liten.
  • Om man kallas till mönstring, men inte dyker upp kan man få böter. Om man tagits ut till att göra värnplikten, men avviker så kan man dömas till fängelse i högst ett år om det klassas som brott mot totalförsvarsplikten. Det kan dock finnas giltiga skäl för att få avbryta värnplikten.
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47