En undersökning visar att det är cyklister som upplevs värst i trafiken. Foto: Mostphotos

Irritation i trafiken – störst ilska riktas mot cyklisterna

Det är de andras fel! En ny attitydundersökning om samspelet i Stockholmstrafiken visar att 90 procent irriterar sig på sina medtrafikanter. De som anses vara värst är cyklisterna.

  • Publicerad 10:51, 10 maj 2017

Stockholmare anser att de själva är duktiga på att visa hänsyn i trafiken men tycker att deras medtrafikanter är dåliga på att visa hänsyn tillbaka. 

Det visar en attitydundersökning med 2 000 svarande som trafikkontoret har gjort för att undersöka samspelet i Stockholmstrafiken.

Resultatet i undersökningen är tydlig: Det är cyklisterna som anses vara värst.

– Det är lite förvånande, det borde vara bilister. Det är bilisterna de dör av, säger Jonas Eliasson, Stockholms stads trafikdirektör.

Nästan 90 procent av de som deltagit i undersökningen svarar att det finns något som irriterar dem i trafiken . Och cyklisterna är alltså den trafikgrupp som väcker störst vrede.

Här vill Stockholm förbjuda bilar i city

Cyklisterna håller dock inte med. 20 procent av de cyklister som är med i undersökningen tycker andra trafikanter beter sig irriterande. Och åtta av tio cyklister tycker de visar andra hänsyn när de trampar runt i trafiken.

Irritationen mot alla som trampar kan höra ihop med att det är många som inte följer trafikreglerna. Men en hög regelefterlevnad kräver att reglerna upplevs som rimliga.

– I ärlighetens namn är inte alla regler logiska för cyklister, det är därför vi ser positivt på att tillåta cykling mot enkelriktade gator på vissa platser och att man ska kunna svänga höger. Ibland är det faktiskt svårt att cykla lagligt i Stockholm, erkänner Eliasson.

Här får cyklister och fotgängare mer plats – bygget börjar i natt

Jonas Eliasson under pressträffen på onsdagen. Foto: Andreas Jennische

Trafikkontoret lanserar nu en ny kampanj "Visa hjärta" för att försöka skapa en bättre stämning på stans gator. Förhoppningen är att få trafikanter att visa mer hänsyn och respekt mot varandra.

– Le och vinka, det funkar, säger Jonas Eliasson.

Resultatet från undersökningen presenterades på en pressträff på onsdagen. Informationen samlades in 2014 men har inte sammanställts förrän nu.