Politikerna lovar bättring i bibliotekens öppettider. Blackebergsbon Heikki Virolainen hoppas att de håller sitt löfte. Foto: Christian Lärk

Irritation efter akutstängningar: ”Vi behöver vårt bibliotek”

Flera gånger på kort tid har bibliotek i Bromma, Västerort och Spånga tvingats stänga på grund av personalbrist. Nu börjar boende bli irriterade på sparkraven som gjort att de inte kan hålla öppet. – Det är inte bra, säger Heikki Virolainen.

  • Publicerad 16:31, 31 okt 2019

”Helt galet. För vissa är detta livhanken till uppkoppling och datorer”. 

Under onsdagen möttes låntagare av en stängd dörr på Blackebergs bibliotek. Efter det hörs upprörda röster bland boende i området.

Det är inte okej. Många av oss är beroende av biblioteket. Så här får det inte fortgå

Blackebergsbo

”Det är inte okej. Många av oss är beroende av biblioteket. Så här får det inte fortgå” är en av alla kommentarer som kommit in till redaktionen. 

För pensionären Heikki Virolainen, som Mitt i träffar på Blackebergs torg, betyder det mycket att kunna gå till biblioteket.

– Jag är här nästan varje dag och läser tidningen. Det är ett sätt att komma ut och träffa lite folk, speciellt på vintern när det är lätt att man bara sitter inne. Många invandrare går på språkkurs här också.

Vad tycker du om att biblioteket har varit stängt flera gånger?

– Det är inte bra.  Jag hoppas på bättring, säger han.

Kan tvingas stänga samma dag

Mitt i höstlovet stängde plötsligt Blackebergs bibliotek. Foto: Ida Leveby Andersson.

Blackebergs bibliotek är inte det enda som har drabbats. Även biblioteken i Alvik, Brommaplan, Vällingby och Spånga har flera gånger med kort varsel tvingats stänga på grund av personalbrist. Bakom ligger tuffa sparkrav från det blågröna styret som gör att vikarier inte kan tas in vid sjukdom, något som Mitt i tidigare har rapporterat om.

– Om någon blir sjuk så får man stänga med kort varsel, säger bibliotekarien Helena Johansson på Spånga bibliotek.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo lovar bättring. Foto: Anna Z Ek.

24,7 miljoner kronor ska sparas in på Kulturförvaltningen, därtill kommer ett effektiviseringskrav på 21 miljoner. Lagom till november ska problemet med öppettiderna vara löst, lovar Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd. 

”Pengarna har gått till skattesänkningar”

Blackebergsborna gillar inte neddragningarna.

Det är det blågröna styret i Stockholms stad som har dragit ned så mycket på bibliotekens budget att det inte finns pengar till vikarier. Pengarna har istället gått till skattesänkningar” och ”Helt galet. För vissa är detta livhanken till uppkoppling och datorer” och är några av synpunkterna. 

Tuffa sparkrav i staden – bibliotekarier kan få gå