FASTNADE. Irene Svenonius sjönk ner med sin bil och kunde inte komma loss. Foto: Linnea Lundgren

Irene Svenonius (M) fastnade i slukhål

Stockholms finansregionråd skulle köra runt och besöka ett antal vaccinationscentraler. Men något mycket oväntat sköt hennes planer i sank.

  • Publicerad 15:38, 10 jun 2021

Det högsta hönset i det politiska styret i Region Stockholm, Irene Svenonius (M), skulle efter sina ordinarie möten på onsdagsförmiddagen besöka den nyöppnade vaccinationscentralen i Vallentuna. Därefter skulle hon vidare till vaccinationsbussen vid Fittjabadet i Botkyrka.

Men hon sinkades av lite grus i maskineriet när en typ av mindre slukhål öppnade sig.

– Jag om min pressekreterare Linnea (Lundgren, red.anm) hoppade glatt in i bilen i Vallentuna och skulle köra i väg. Jag ogillar att backa – det är framåt som gäller. Därför körde jag rakt fram på den grusplan vi hade parkerat på, säger hon.

Det skulle hon inte ha gjort. Innan hon hann reagera sjönk bilen plötsligt ner i gruset.

– Vi tog oss ingenstans. Hjulen bara snurrade och vi kunde varken backa eller köra framåt. Det var värre än den värsta snömodd. Vi bara åkte rakt ner med bilen.

Läkare till undsättning

Svenonius sa ”något mindre välöverlagt ord” när hon insåg att de inte skulle kunna ta sig loss på egen hand. Men snabbt kom hjälp. En läkare från vaccinationscentralen såg vad som hände, kom till undsättning och fixade fram en bogseringslina samtidigt som fler personer med bil anslöt till räddningsaktionen. Samtidigt kontaktades kommunen som ställde ut vägkoner.

– De ville ju inte att folk som skulle vaccinera sig skulle fastna där också.

Upp från hål – in i kö

Problemen var dock inte över. Det kraftiga regnet under onsdagen gjorde att Södra länken tvingades stänga, vilket i sin tur skapade köer över stora delar av Stockholm.

– Det stod mer eller mindre still på vägarna när vi till slut lämnade Vallentuna och skulle köra mot Botkyrka. Jag avskyr att komma sent. Men det är inte hur man har det, utan hur man tar det som är det viktigaste, skrattar Irene Svenonius.