UNG ASPIRANT. Iren Rahman, 15, från Alby är en av de yngsta konstnärerna som deltar i den lokala utställningen ”Konst-När?” i Botkyrka konsthall. Foto: Albin Tingstedt

Iren, 15, del av lokala jätteutställningen

I Botkyrka konsthall pågår de sista förberedelserna för utställningen ”Konst-När?”, en konstutställning av Botkyrkas lokala konstnärer. Totalt deltar 141 konstnärer i utställningen. En av de yngsta är Iren Rahman, 15, från Alby.

  • Publicerad 12:32, 5 mar 2020

Sedan dess har jag bara fortsatt för det har varit så roligt.

– Det första jag kan ha gjort var en teckning på förskolan. En gubbe med armar och ben. Men jag har alltid tyckt om att pyssla, rita, skapa och hålla på med färg och form. Den största drivkraften är att man kan skapa ett verk som betyder någonting, utifrån ingenting, berättar 15-åriga Iren.

Vi träffar den unga konstnären i Botkyrka konsthall i Fittja där hennes fotografi Roman Arches pryder väggen, tillsammans med 140 andra Botkyrkakonstnärers verk.

Den 7 mars klockan 12 är det vernissage i Botkyrka konsthall.

Det har endast gått tre år sedan som hon började med fotografi, men Roman Arches skvallrar om en livslång erfarenhet som konstnär med ett öga för det fotografiska. Det hela började dock med en iPad med kamerafunktion.

– Jag brukade gå ut i trädgården och fotografera olika föremål. Men det satte igång på riktigt under vintern 2017, då jag fick en kamera av min pappa. När jag fick den i mina händer började jag kolla ordentligt hur man använder den, utforska vinklar och metoder. Sedan dess har jag bara fortsatt för det har varit så roligt.

Tuff konkurrens

Hennes verk föreställer ett turisthav i Pantheon i Rom. På bilden är det också en herre som försöker ta en bild på det antika taket med en stor kupol. Något som var väldigt ovanligt på den tiden.

– De flesta turister går in där och blickar upp i taket. Men jag tyckte det var lite tråkigt med tanke på att det fanns så mycket fint på golvet och väggarna också. Jag ville fånga det också, och känslan där inne med turisterna, säger Iren.

Men tuff konkurrens om fotojobb gör att Iren, trots sin talang, inte ser sig själv som yrkesmässig fotograf i framtiden. Men hon vill gärna fortsätta syssla med fotografi på fritiden och utveckla sina kunskaper.

– Jag tycker främst om känslan att gå ut med kameran, när det är iskallt ute, ta bild på stjärnhimlen eller något sådant. Den känslan skulle jag sakna om jag slutade med fotografi.

Irens tre bästa fotografi-tips:

Hitta unika vinklar. Nöj dig inte med första bästa. Böj dig ned, gå runt, ställ dig bakom ett träd och fota genom löven eller något sådant.

Redigera bilderna. Om man redigerar bilden utvecklas den mycket och det blir stora skillnader före och efter. I mina fall brukar jag ha en beige/brunaktig ton i mina bilder.

Lägg tid och tanke bakom bilden. Klicka inte bara av på motivet, utan tänk på vad vill du ha sagt. Lägg till något personligt.

Visa merVisa mindre

UTSTÄLLNING. Den 7 mars med start klockan 12 är det vernissage i Botkyrka konsthall för utställningen Konst-När? Foto: Albin Tingstedt