Iranska ambassadens trappa måste bort

Irans ambassad har olovligen byggt en stor betongtrappa på kommunägd mark som omfattas av strandskydd. – Den måste bort, den ska bort, säger miljöchef Tomas Ragnell.

  • Publicerad 11:56, 22 jul 2016

Irans ambassad har byggt trappan utan att be om tillstånd, enligt Lidingö stad. Dessutom omfattas området av strandskydd och tillhör Långängen-Elfviks naturreservat. Det skulle aldrig ha kommit på fråga att bevilja tillstånd för bygget, säger Tomas Ragnell, miljöchef vid Lidingö stad.

– Vi träffade två representanter från Irans ambassad i förrgår och överlämnade ett beslut ställt till Iranska staten. Trappan ska bort och naturmarken ska återställas så bra det går. Representanterna bad om ursäkt och sa att de inte kände till reglerna.

Senast den 15 augusti ska trappan, som Tomas Ragnell uppskattar är 15-20 meter lång och en och en halv meter bred, vara borta. Men det kommer inte att bli fråga om någon form av något vite eller annan följdverkan.

– De är skyldiga att följa svensk lagstiftning men även om de gör något sådant här i Sverige kan de inte straffas i Sverige. Det är ungefär som om ambassadfolk kör för fort. Då kan de inte heller åka dit.