När huset firade 10-årsjubileum i höstas höll konstnären Iryna Hauska några workshops i vad hon kallade "nätvirkande".

Av gamla nylonstrumpor, plagg som annars är svåra att återvinna, skapade hon tillsammans med Vallentunabor de textila verk som nu pryder betongpelarna.

– Iryna har kommit på att man kan virka med armarna och gjort dem tillsammans med Vallentunabor. Under den där novemberveckan satt alla åldrar med Iryna, säger utställnings- och kulturproducent Mia Ståhl Broborg.

Stickning som gatukonst

Offentliga miljöer som pryds med stickade eller virkade kreationer är inte ovanliga inne i stan. Då handlar det oftast om stickgraffiti; gatukonst som uppstår underifrån.

I Vallentuna är det mer sällsynt att trafikskyltar och skulpturer tillförs textila element. Det anarkistiska draget saknas också, eftersom initiativet kommer från kulturförvaltningen.

De strumpklädda pelarna kan också ses som en teaser till utställningen Kulturkoftor & Sagotröjor som utgår från Celia Dackenbergs stickböcker och öppnar om ett par veckor.

Kollektivt lapptäcke

Det ges fler chanser för Vallentunaborna att bidra till utställningen.

Den som gillar att sticka kan bidra till ett kollektivt lapptäcke genom att senast på söndag lämna in en stickad lapp på kulturhuset. De inlämnade lapparna sys sedan ihop av Mia Ståhl Broborg.

– Tanken är att utställningen ska växa ut lite. Några skolklasser från Haga och Rosendal har redan bidragit.

Vad säger förbipasserande om att det sitter textil konst vid entrén?

– Alla som uttalat sig har tyckt det är häftigt att man redan utifrån möts av ett kulturuttryck. Vi låter det sitta kvar så länger det håller för väder och vind. Det är vi jätteglada för. Det kommer att bli en stolpe till under våren.