Invigt. Annika Friberg (M), ordförande i Spånga-Tensta, klipper invigningsbandet tillsammans med trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Torbjörn Granrot

Invigt: Nu har Bromstensplan bytt skepnad

Tidigare har Bromstensplan kanske varit en plats invånarna skyndat förbi, på väg någon annanstans. Men efter en upprustning hoppas staden att fler ska vilja stanna upp.

  • Publicerad 07:00, 21 nov 2021

Bromstensplan, kanske det närmast som går att komma en knutpunkt i Bromsten.

Enligt stadsdelsnämndens ordförande Annika Friberg (M), en plats där många kliver av eller på bussen, eller passerar förbi på väg för något ärende eller bara går förbi.

En plats som, enligt Friberg, tidigare har upplevts som otrygg.

Nu hoppas hon och staden på en ändring, efter att torget gjorts om.

Inte inbjudande

Tidigare har torget haft fler parkeringsplatser, två bänkar och en kiosk, placerade på ett sätt att torget inte känts särskilt inbjudande att vistas på.

Buskörning med bil rakt över torget har förekommit, enligt Friberg, kvällstid har undermålig belysning gjort att torget känts otryggt och allmänheten har sett misstänkta möten, möjligen droghandel, på platser dit belysningen inte nått.

Nu har några av parkeringsplatserna liksom kiosken tagits bort, själva torget har fått en större yta och ny belysning har satts upp.

– Till sommaren hoppas jag det blir en plats där man kan sitta och umgås, säger Friberg.

När Mitt i intervjuade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), i mars, i samband med att Bromstensplan började att rustas upp, sade han att torget i framtiden ska bli en plats med uteserveringar där det kommer att vara möjligt att ha marknader och loppisar.

– Det blir en mer dynamisk och trygg plats än i dag. Det blir ett lyft för Bromstensplan, sade Helldén.

Piffat. Nya sittbänkar och belysning ska göra det mysigare hoppas staden. Foto: Sam Victorin

Har känts otryggt

Bromstensplan ligger centralt i Bromsten och är ett torg många passerar dagligen.

Torget har upplevts som en av stadsdelens mest otrygga platser.

Nya torget är upprustat för nio miljoner kronor och har utformats i samverkan mellan stadsdelen, fastighetsägare och boende.

Källa: Trafikkontoret

Visa merVisa mindre