Carina Carlsson, ordförande i Järfälla ryttarförening, är kritisk till att kommunen valde att inte skriva under hyresavtalet i måndags som planerat. Bilden är en arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Invigningen av nya stallet i Säby stoppas av kommunen

På lördag skulle det nybyggda stallet vid Säby gård invigas, och tidigare i veckan skulle Järfälla ryttarförening skriva under ett hyresavtal med kommunen. Men bara minuter innan signeringen drog sig kommunen ur.

  • Publicerad 11:13, 2 maj 2019

Nu på lördag, den 4 maj, skulle det nybyggda stallet i Säby ha invigts. Men så kommer det inte att bli.

När Järfälla ryttarförening i måndags skulle skriva under ett hyresavtal med Järfälla kommun, som bekostat det nya stallet, fick de veta på plats att det inte skulle bli något underskrivet där och då.

– Vi hade uppfattat att parterna var överens. Och så får kommunens tjänstemän bara minuter innan order från politiken att de inte får signera det här, fast vi var ditbjudna för att signera det. Vi vet fortfarande inte varför det inte kunde skrivas under, säger Carina Carlsson, ordförande i Järfälla ryttarförening, till StockholmDirekt på torsdagsförmiddagen.

Att inget avtal finns på plats innebär, förutom att lördagens invigning ställts in på begäran av kommunen, att det är oklart när föreningen kan börja använda det nybyggda stallet.

– Det skapar en stor osäkerhet. Vi kan inte ha den verksamhet som krävs för att ha en fungerande ekonomi. Vi har 350 barn i kö som vill börja rida, och måste börja jobba nu om vi ska kunna utöka verksamheten till hösten. Så de barn som hoppats få börja rida då får i så fall köa vidare. Vi är förvånade och förskräckta, säger Carina Carlsson.

När hon pratade med Torsten Friberg (C), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden i Järfälla, tidigare i veckan, kunde han inte ge några besked om varför avtalet inte kunde ingås.

Vill ha avtal på plats i juni

Torsten Friberg själv beskriver situationen som olycklig.

– Det är ganska olyckligt att det skedde så sent. Ambitionen är fortfarande att vi ska skriva ett avtal, men vi från politiken tycker att det här behöver dras ett varv till. Jag kan förstå att det kommer abrupt, men förhoppningsvis kan vi fatta beslut om ett avtal i juni. Vi tycker naturligtvis att den här verksamheten är väldigt värdefull, säger Torsten Friberg.

Varför kom beskedet så sent?

– Det här blev presenterat för oss i politiken sent, och det är inte någons fel egentligen. Jag vill inte gå in på i detalj vad som behöver ses över, men det är helheten. Det är en ganska stor apparat i form av olika åtaganden för kommunen, och därför behöver vi lite mer tid.

Enligt Carina Carlsson har du inte gett henne besked om varför hyresavtalet inte kunde ingås. Stämmer det?

– Hyresavtalet behöver ses över ytterligare ett varv. Det var därför jag inte kunde ge henne några besked. Sedan kommer dialogen med föreningen att fortsätta.

Enligt Järfälla ryttarförening förlorar de mycket på att inte kunna komma igång med sin verksamhet som planerat. Vad säger du om det?

– Jag har väldigt svårt att svara på det. Det kan säkert få konsekvenser och vi önskar att de ska kunna bedriva så mycket verksamhet som möjligt. Jag hoppas att vi kan skynda på det här, säger Torsten Friberg.

Oppositionen förvånade

Eva Ullberg (S), kommunalråd i opposition i Järfälla, är kritisk till hur det hela har skötts.

– Vi är mycket förvånande över att det borgerliga minoritetsstyret agerande (M, L, C och KD, reds anm). Det har varit en långdragen process för ridskolan och vi är bekymrade över att det nu stoppar invigningen. Det är lika förvånande för oss som för ryttarföreningen. Vi har inte fått någon information från styret om deras planer att stoppa hyresavtalet, skriver hon i ett mejl till StockholmDirekt.