Foto: Stefan Källstigen

Invånarna blir bara fler – men inte krogarna

Järfälla växer så det knakar men krogarna blir inte fler för det. Det senaste året har åtta nya serveringstillstånd beviljats i kommunen.

  • Publicerad 09:34, 16 okt 2015

Trots att Järfälla kommun växer och invånarna blir fler och fler följer inte restaurang- och kroglivet samma kurva. Antalet ansökningar om serveringstillstånd har inte ökat i takt med att kommunen växt utan har hållit sig på en ganska jämn nivå de senaste fem åren. Sedan 2010 har mellan två och elva tillstånd godkänts per år.

Senaste året har åtta nya serveringstillstånd beviljats i kommunen. En av dem är Nancy’s bar & steakhouse i Jakobsberg som sedan juli drivs av Viksjöbon David Larsson och hans fru Nancy. David säger att han älskar sitt jobb, men att det är tufft att driva restaurang i Järfälla.

– Man får hanka sig fram, det är svårt att locka folk. Fler går inte ut för att många flyttar in. Det är mest barnfamiljer som flyttar hit och de går inte ut.

Han säger att gästerna är för få, Nancy’s har slutat servera lunch för att det inte lönade sig. Men han är trots det vid gott mod.

– Allt funkar så länge du har idéer, det gäller att hela tiden testa nytt och prova sig fram, då kan man locka nytt folk också. Men om man vill ha kvar de ställen som finns måste fler börja äta ute, annars kan de tvingas stänga.

Avgifterna för att ansöka om serveringstillstånd höjs nästan varje år men kommunens tillståndshandläggare Ann-Cathrine Bringner tror inte att det är en orsak till att inte fler krogar öppnar.

– Jag tror snarare att det inte finns tillräckligt med underlag. Sedan 2005 har jag kunnat se att gästantalet minskat, bara det senaste året har två restauranger stängt i Jakobsberg.

Järfälla kommun har, enligt näringslivschef Lisa Börjesson, ingen uttalad strategi för att öka just krog- och restauranglivet.

– Vi ska ha ett diverserat näringsliv med alla typer av näringsliv. Självklart vill vi ha ett mer levande stadsliv, men det är inte bara vi som styr över det. Det handlar om ett samspel med fastighetsägare, kommun och att det finns intressenter som vill starta. Det är en tuff bransch.

– Det är kanske även en fråga om byggherrarna. Det krävs just nu stora investeringar för att bygga ett restaurangkök, att göra en sådan satsning kostar betydligt mer än att till exempel starta en frisersalong.

Fakta

Nya tillstånd senaste året:

Nancy’s bar och steakhouse, Drabantvägen 11

Mill 15, Kvarnplan 16-18

Matadoren, Riddarplatsen 31

Saray kolgrill och café, Slöjdvägen 5

Gula villan, Ynglingvägen 4

Asian bistro, Flyginfarten 4

F-asia, Kopralsvägen 55

Wärdshuset Lasse-Maja, Welcome hotel Barkarby

Visa merVisa mindre

Fakta

Beviljade serveringstillstånd 2010-2015

Jakobsberg: 17

Barkarby: 8

Veddesta: 7

Viksjö: 5

Kallhäll: 3

Visa merVisa mindre

”Vi ska bevara vår unika natur”

Oppositionen om SCB:s siffror. Oppositionsrådet Camilla Janson (S) tycker att målsättningen ska vara att kommunen växer med två procent årligen.lördag 6/3 13:34

Befolkningen i Upplands-Bro ökar mest i länet

Hög inflyttning från andra delar av Stockholm. Den största folkökningen i Stockholms län, procentuellt sätt, står Upplands-Bro för. Mellan 2019 och 2020 ökade kommunen sin befolkning med 849 personer. Det här motsvarar en ökning med 2,9 procent.lördag 6/3 13:32