Väsby skidklubb har fått omkring 70 nya medlemmar bara det senaste året, säger Claes Löfman och Hans Bärring. Foto: Emil Salmaso

Intresset för skidåkning ökar lavinartat – men inte snön

Väsby skidklubb växer så det knakar. Klubben pistar skidspåren i hela Runbyskogen, men snön smälter och samarbetet med kommunen stakar.

  • Publicerad 11:57, 13 dec 2019

Den vita skylten i början av Runbyspåret skymtar genom fönstret i klubblokalen. Väsby skidklubb, VSK, ansvarar för elljusspåren och har pistat skidspåren i skogen och Vaxmyraängarna sedan början av 70-talet.

Hans Bärring ställer ner tekoppen och slår ut med händerna i den grönvita träningsjackan.

– Det här är något vi gör till glädje för alla. Alla som är med i klubben har en kärlek till Runbyskogen. Vi håller igång hela året och anpassar oss efter årstiden.

Allt spårarbete görs ideellt med ekonomiskt bidrag från kommunen. När snön kommer rycker klubbens spårteam ut, oavsett tid på dygnet. Foto: Väsby skidklubb

Claes Löfman, i en grönvit träningsväst, instämmer. Han gick med i klubben för fem år sedan och kommer fortfarande hit och tränar, trots att han numera bor i Sollentuna.

– Jag älskar Runbyskogen och som Väsbygrabb vill jag inte att klubben och spåren ska försvinna. Det finns tusentals skidentusiaster häromkring som åker i våra spår. Många förväntar sig nog att spåren ska finnas.

Skidklubben har exploderat

För omkring fem år sedan hade skidklubben 70 medlemmar, i dag är de 350 och hoppas fortsätta växa med nybyggena i till exempel Runby och Prästgårdsmarken.

Klubben tränar tre gånger i veckan med rullskidor på löparbanorna i Vilundparken, backträning i Runbyspåret och cirkelträning i Breddenskolan. På vintern pistar de spåren för fristil, klassisk stil och dragspår med hund.

– Vi vill inte att man går i spåren och förstör dem, det ber vi om förståelse för. Men man får gärna åka skidor i dem med hunden, säger Hans Bärring.

trivia

Nödigt och onödigt om skidor:

  • Skidspar.se är det primära forumet för skidåkning. Där kan du läsa om pistade banor, väderförhållanden och mycket mer.
  • På 1980-talet hade Väsby skidklubb en årlig 24-timmars-stafett i Runbyskogen. ”Då var det tusentals åkare varje år”.
  • Stockholmare utgör den största andelen deltagare i Vasaloppet. ”Det är förvånansvärt många Stockholmare. Få vinnare dock”.

Tufft jobb på kvällar och nätter

Kommunen bistår Väsby skidklubb ekonomiskt för arbetet med motionsspåren. Men VSK tar gärna emot spårbidrag från andra håll också.

Klubbens spårteam arbetar med allt från att klippa gräs, gräva och dränera elljusspåret på sommaren, till att platta, packa och dra spår i snön på vintern.

– Det är mycket tid som går åt på kvällar, nätter och helger. Snöar det kan man inte vänta, och det kan ta upp till sex timmar, säger Claes Löfman.

VSK samarbetar med Runby skolas idrottslärare och arrangerar Norrskidan och Barnens vasalopp varje år, säger Claes Löfman. Foto: Emil Salmaso

Knackig dialog med kommunen

I takt med att Väsby växer efterlyser VSK att kommunen tar ett större helhetsgrepp över idrotten. Klubben för redan dialog och samarbetar med andra föreningar men menar att det skulle behövas lite bättre samordning, särskilt bland de som använder sig av skogen som plats för träning.

– Området förändras så mycket och det vore bra om kommunen såg till helheten. De har så klart många intressen att se till, men jag hade önskat att de satsat mer på idrott. Då menar jag inte bara skidor, säger Hans Bärring.

Mindre och mindre snö

Som en del av nysatsningen har VSK redan en färdig plan för att kunna hålla ett distriktsmästerskap, likt storhetstiden på 80- och 90-talet då man höll tävlingar årligen.

– Men sedan är det ju det med snön, säger Claes Löfman och ler snett.

Medelåldern i skidklubben sjunker. I dag ligger den på 39 år. Könsfördelningen är ungefär 50 procent kvinnor och 50 procent män. Foto: Väsby skidklubb

Fler storslagna planer

På grund av den allt sämre tillgången på snö skulle VSK vilja att snön från ishallen lades på Vilundavallen för att skapa skidspår. Man pratar också med markägare om att göra ett mountainbikespår i Älvsunda-Antuna.

– Det skulle få bort mycket av buskörningen med motocrosscyklar som är där i dag också. Kan vi inte vara en skidklubb så mycket som vi skulle vilja vill vi gärna bredda verksamheten, säger Claes Löfman.

Han slår ut med armarna.

– Vi är ute efter alla som gillar snorsporter, som Björn Ferry kallar det.

skidor

Om du vill åka skidor i Väsby:

Skidor

Runbyspåret, 3 km.

Kairospåret, 8,5 km.

Vaxmyra ängar, 6 km.

Rullskidor

Vilundavallen, ”Mycket bra gummiunderlag”.

Den nya vägen till Märsta

Källa: Väsby skidklubb
Visa merVisa mindre