Saknar sina barn. Rumänska Ramona och hennes man åker till Sverige för att sälja kvastar för att försörja familjen hemma. Foto: Agnes Stuber

Intervju med rumänska Ramona som bor i en skog i Söderort

EU-migranter som tigger har på kort tid blivit ett hårt politiskt slagträ i debatten. – Vad kan vi göra åt det? Ingen tvingar någon att ge oss pengar. Och folk är rikare här, säger Ramona från Rumänien, som nu bor i en skog i Söderort.

  • Publicerad 14:09, 20 mar 2015

Det är den enda lyx jag unnar mig: kyrkan. Annars... ingenting. Allt är bara jobb, slit och överlevnad.

Fyra timmar per dag sitter Ramona vid Mariatorget, tigger och säljer egenhändigt tillverkade kvastar. Samma ställe varje dag.

– Här känner folk mig. Snälla tanter kommer med kläder och mat, berättar hon.

LÄS ÄVEN Boplatserna blir fler och större i Söderort

Hon kommer på morgonen, in till stan från den Söderortsskog där hon bor, och ställer upp sina saker i det vanliga hörnet. Sedan går hon bort till föreningen Öppen Gemenskap för en kopp kaffe och en smörgås innan dagens pass, som sträcker sig till fyratiden då hon och maken, som säljer i ett annat hörn, beger sig hem till skjulet.

Livet ute i skogen, där tre familjer byggt tre små hus av trä och presenning, är ”helt okej”. Det är tyst. Ingen stör dem.

Ramona är rom, strax under de 40 men ser 20 år äldre ut. Hon småskrattar ofta och har stora, intensiva bruna ögon som inte viker undan. Ramona kommer från en by i trakterna av Pitesti i Rumänien. Vårt samtal sker genom en tolk, även han en hitrest rumän.

Har ingenting

I ett år har hon rest till Stockholm. Här i två, tre månader, hemma i en månad, sedan tillbaka. Bussresan kostar 1 250 kr enkel väg. Den här vändan sträcker sig till april, då vill hon hem och fira påsk. Hon stannar hemma hela sommaren. Sen? Vem vet. Om läget i Rumänien blir bättre slutar hon resa hit. Men som det är nu har hon och hennes familj ingenting. Bo här? Ja, om hon hade familjen med sig, såklart. Varken hon eller mannen kan jobba på grund kroppar som slitits sönder av det hårda livet.

Så varför Sverige? Ramona rycker på axlarna. Hon vet inte.

– I mina trakter bor många romer precis som mig. Några började åka hit för flera år sedan. Så vi har hört av de som varit här tidigare.

Ska försörja fyra barn

Ramona och hennes man har varit gifta i 18 år. Här i Stockholm kämpar de för att få ihop pengar till fyra barn; 17, 16, tvillingar på 12. Hennes föräldrar tar hand om barnen. De ska också försörjas. Pengarna skickas hem med post eller hemvändande folk från trakten. De litar på varandra. Mellan varven lever de på krita i den lokala butiken.

EU-migranternas synbart utsatta närvaro i den offentliga miljön har på kort tid förändrat debatten vid talarstolar och på debattsidor, på insändarsidor och vid fikabord. I Stockholm såväl som i hela landet. De som tigger har blivit ett politiskt slagträ.

– Jag har inte tänkt på det. Så kanske det är. Men vad kan vi göra åt det? Ingen tvingar någon att ge oss pengar. Och folk är rikare här. Om ni slutar ge pengar så slutar vi komma.

Förutom kvastar så säljer hon halsdukar och tröjor som hon stickar. Ramona sätter stolthet i att hon inte är påflugen, inte säger ”please please” och går omkring med en mugg.

”Det händer överallt”

– Svenskar är snälla och artiga. Det finns alltid någon som har något elakt säga, men det är inte ett problem. Det händer överallt. Svenskar gillar att jag gör något, inte bara tigger. Då blir de trevligare. De vill köpa något och inte bara ge pengar.

Och stockholmarna har slutat ge pengar. Tolken, som har många års erfarenhet av Sverige, säger att det för några år sedan gick att tigga ihop 2 000 kr per dag. I dag säger Ramona att hon får ihop mellan 50 och 100 kr per dag.

Vad gillar du? Vad finner du glädje i?

– Jag är ortodox kristen men här har jag hittat en pingstkyrka där jag gillar hur de ber. Det är den enda lyx jag unnar mig: kyrkan. Annars... ingenting. Allt är bara jobb, slit och överlevnad.

Ramona heter egentligen något helt annat.