TAR FAJT MOT ZOMBIERNA. Patrik Wincent är oroad över stockholmarnas ständiga uppkoppling. Bilden är ett montage. Foto: Internetaktuten.com/Nathalie Mark

Internetdoktor hyllar mobilzombie-skyltarna

Terapeuten Patrik Wincent vill se varningar för mobilzombier på fler ställen. ”Mobiltelefonerna gör oss halvdöda” säger han. Social medier-experten Brit Stakston håller inte med.

  • Publicerad 16:26, 17 nov 2015

Vår artikel om de guerilla-uppsatta trafikskyltarna som varnar för mobilzombies på bland annat Götgatan, har fått stor spridning.

LÄS ÄVEN Ny skylt varnar för mobilzombies

En av dem som har läst den är Patrik Wincent, terapeut specialiserad på digitalt missbruk som driver företaget Internetakuten.

Han anser att det finns viktiga poänger med skyltar av det här slaget: De sätter fokus på vilka mekanismer det är som gör att vi förvandlas till zombie-liknande varelser när vi ägnar oss åt mobiltelefonernas förföriska skärmar.

– Det är viktigt att förstå att man kan uppfatta endast en fjärdedel av synfältet om man går samtidigt som man fipplar med mobilen. Sådana här skyltar kan mycket väl bli nödvändiga framöver för att undvika trafikolyckor, säger han.

Djur och zombier

Han jämför vår omedelbara dragning till en plingande mobiltelefon med djurs instinkter att direkt reagera på sådant som hörs eller syns.

Enligt Patrik Wincent är det på sin plats att varna för överdriven uppkoppling rent generellt.

– Katter vänder på huvudet direkt när de hör ett ljud eller märker en rörelse. Vi människor reagerar likadant när vi får ett sms eller en push-notis. Det gör att våra kroppar skickar ut hormon och vi bli stressade, säger han.

I jobbet som terapeut får han samtal varje dag från människor upplever ångestkänslor och relationsproblem till följd av sitt egna eller någon närståendes ständiga mobilfokus.

– Mobilzombies är en realitet idag. Vi ser människor som går med telefonen överallt. Det är som att de är halvdöda. Det finns ingen närvaro, säger han.

Götgatan är känt sedan tidigare för sin höga halt av stockholmare som går och tittar i mobilen. Finns det något som tyder på att det här beteendet smittar? Precis som ett zombie-bett gör att man själv blir en zombie?

– Beteendet normaliseras. Om man ser att det är okej att gå med telefonen kommer självklart fler att göra det. På det sättet smittar det, säger Patrik Wincent.

Kommer det att dyka upp ”riktiga” trafikskyltar av det här slaget tror du?

– Svårt att sia om. Men behovet av mobilfria zoner och platser ökar, säger Patrik Wincent.

Brit Stakston, mediastrateg och en av Sveriges första experter på sociala medier, delar inte Patrik Wincents apokalyptiska syn på samtiden.

Enligt henne finns det långt viktigare saker att diskutera när det gäller teknikutvecklingen än förbudsskyltar och varningar för mobilzombies.

– Till exempel känns det mycket mer angeläget att diskutera det faktum att vi i vår dagliga nyhetskonsumtion sprider så mycket information som vi inte vet var den kommer ifrån, säger Brit Stakston och fortsätter:

– Dessutom pratar vi mycket mer om vårt mobilbeteende nu än för några år sedan och den diskussionen är mer nyanserad än att enbart handla om mobilzombies.

Därför blir vi zombier av våra mobiler

Patrik Wincent på Internetakuten förklarar:

Alla likes, sms-ljud, vibrationer och liknande triggar igång kroppens belöningssystem och utsöndrar dopamin. Vi vill ständigt ha mer.

Vi agerar tvångsmässigt och tar upp telefonen, kollar den konstant. ”Vi blir som katter”.

Vi tror att det är positivt att multitaska, men enligt Patrik Wincent är det bara en myt. Gör man fyra saker samtidigt så blir resultatet av varje 25 procent. 

Visa merVisa mindre