Norra Latin. Snart skola med 60 olika nationaliteter. Foto: Jacob Hellgren

Internationell friskola tar över Norra Latin

Redan nästa år öppnar Norra Latin efter 40 år som konferenscenter i Folkets Hus regi. Det står nu klart att det inte blir en kommunal skola som flyttar in.

  • Publicerad 11:13, 2 maj 2022

Den 17 februari godkände byggnadsnämnden att Norra Latin åter skulle bli skola.

Nu står det klart att det blir Stockholm International School som redan nästa år startar skola från årskurs sex till gymnasiet med plats för 500 elever då man hyr in sig i lokalerna.

– Våra elever har föräldrar som arbetar inom internationella företag, akademin eller på ambassader. Hos oss kan eleverna fortsätta sin skolgång oavsett vilket land de senast kom ifrån, tack vare att vi följer en internationell läroplan med all undervisning på engelska, säger skolans rektor Marisa Leon i ett pressmeddelande.

Kritisk. Karin Wanngård (S), vill ha kommunal skola i Norra Latin. Foto: Sacharias Källdén

Socialdemokraterna i Stadshuset är kritiska till att det moderatledda styret "aktivt motarbetat en ny kommunal gymnasieskola i Norra Latins lokaler".

– Att staden till varje pris vill få in en privat aktör är ett tecken på ideologiska skygglappar snarare än att se till det bästa för Stockholms gymnasieelever, säger (S) i en skrivelse undertecknad "Karin Wanngård m. fl. (S)".

Sist i skrivelsen riktas en fråga till den styrande majoriteten:

"Varför har Stockholms stads politiska ledning sagt nej till att etablera en ny kommunal gymnasieskola i Norra Latin?"

Dock har inget politiskt beslut om vem som ska bedriva skolverksamhet i Norra Latin fattats. Det är fastighetsägaren Folkets Hus (och i förlängningen delägaren LO) som beslutat att hyra ut lokalerna till Stockholm International School.

Moderaterna säger via finansborgarrådet Anna König Jerlmyr till Mitt i Vasastan att "det är fantastiskt att Stockholm International School har hittat en lösning för sina lokalbehov. Tillgången till en internationell skolgång är viktigt för Stockholms attraktivitet och konkurrenskraft."

– Men det är förvånande att Socialdemokraterna, som brukar strida mot att kommunen ska hyra in sig i en skollokal, nu plötsligt är för det. Beror det på att det är LO som deläger fastigheten?

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) säger via sin pressekreterare att hon gärna hade sett en kommunal skola på Norra Latin men att hon själv inte varit med och fattat beslut i frågan.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm. Foto: Sacharias Källdén

Stockholm International School

Stockholm International School är en icke vinstdrivande internationell skola med en internationellt ackrediterad läroplan och alltså inte en friskola som bara har en internationell profil.

Skolan som drivs i stiftelseform vänder sig till elever vars föräldrar är i Sverige under en begränsad tid och som är verksamma inom internationella företag och organisationer, akademin och ambassader.

Skolan har funnits i Stockholm sedan 1951 och har i dag 780 elever från 60 olika länder.

LO sålde 2011 Norra Latin till Folkets Hus AB som i sin tur delägs av LO.

Visa merVisa mindre