Fakta

Tävlingen Europan

  • Täby var en av sex svenska kommuner som deltog i den internationella arkitekttävlingen Europan.
  • Täby valde ut området i Arninge-Ullna som sitt tävlingsområde.
  • Totalt fanns deltog 47 tävlingsområden i 11 länder.
  • Arkitekter under 40 år, kunde skicka in sina förslag till de olika tävlingsområderna. Flera internationella arkitekter kom med bidrag till tävlingen i Täby.
  • ”The generous city” blev det vinnande förslaget i tävlingsområdet Arninge-Ullna.
Källa: Europan
Visa merVisa mindre

Internationell arkitekttävling i Täby – här är vinnarförslaget

Kommunen ville få in förslag på hur Arninge-Ullna kan utvecklas. Vinnarbidraget gör området till ”den generösa staden”. – Vi vill åstadkomma en mer blandad statsdel, säger Tove Fogelström, en av vinnarna.

  • Publicerad 11:00, 5 dec 2019

Arninge-Ullna har under året deltagit som tävlingsområde i den internationella arkitekttävlingen Europan. Den svenska arkitektbyrån AndrénFogelström vann tävlingen i Täby med bidraget, ”The generous city”.

– Vi är väldigt glada över vinsten och hoppas att vi har skapat ett förslag som är bra för området, säger Tove Fogelström, delägare på AndrénFogelström.

Tove Fogelström tog fram förslaget tillsammans med den andre delägaren Moa Andrén och arkitekterna Oskar Wallin och Julia Eliasson.

– Vi ringdes upp i måndags med beskedet att vi hade vunnit. Vi fick även delta i ett möte hos kommunen där förslaget presenterades, säger hon.

”Den generösa staden”

Arninge-Ullna är i dag uppdelat på så sätt att bostäder finns på en plats, handels på en annan, och så vidare. Tove Fogelström säger att deras förslag innebär att området skulle bli mer likt ett innerstadsområde.

– Vårt förslag heter den generösa staden för att vi vill åstadkomma en mer blandad statsdel där bostäder, handel, verksamheter och annat går ihop med varandra på ett naturligt sätt, säger hon.

Martin Edfelt, stadsarkitekt på Täby kommun, förklarar i ett pressmeddelande varför ”The generous city” vann.

– Ett robust förslag med flexibla kvarter som går att variera med bostäder, arbetsplatser, service och handel, säger han.

Kommunen skriver också att de ska sätta sig ner med AndrénFogelström för att diskutera det fortsatta arbetet utifrån vinnarbidraget.

–  Vi ser mycket fram emot att fortsätta med arbetet i området, säger Tove Fogelström.

Vann mot internationellt motstånd

Täby var en av 47 tävlingsområden i 11 länder som deltog i den internationella arkitekttävlingen. Tove Fogelström förklarar att man kunde skicka in bidrag till alla områden som deltog, oavsett land.

Deras bidrag vann bland annat mot internationell motstånd. Andra pris gick till bidraget ”Living proximities” som gjordes av arkitekter från Italien.

– Vi tävlade i Täby för att det är lite hemmaplan för oss. Jag och Moa Andrén har tidigare jobbat med stadsbyggnation i Täby. Det är också något vi gärna skulle vilja göra igen, säger Tove Fogelström.