Ut med det gamla. Johannes Möller och Andreas Eldh i KIF Söderort visar upp den gamla och nya lagtröjan. Nu ska en ny klubb byggas i Söderort. Foto: Sacharias Källdén

Integration på riktigt när två klubbar blir en

Fruängens IF var döende och behövde folk. FC Söderort växte och behövde nytt. De två fotbollsklubbarna har nu blivit en. Och ska bli mer än en fotbollsklubb.

  • Publicerad 20:00, 19 feb 2020

– Saker gick inte så bra för mig i tonåren. Att kunna erbjuda andra vad jag saknade är vad som driver mig, säger Johannes Möller, styrelseordförande i KIF Söderort.

KIF Söderort är namnet på den nya föreningen som blivit till efter att Fruängens IF och FC Söderort slagits samman. Fruängens IF, en anrik klubb som funnits sedan 60-talet, har helt enkelt gått utför de senaste åren. Från att tidigare ha haft flera lag och ungdomsverksamhet hade klubben vid årsskiftet bara en verksamhet igång: ett boll-lekis en gång per vecka för barn 5-7 år.

– Det fanns ingen som ville ta hand om klubben, inget engagemang, säger Johannes Möller.

Andreas Eldh, styrelsemedlem, och Johannes Möller, styrelseordförande i den nya klubben KIF Söderort, på planen i Fruängen där de ska ha sina träningar. Foto: Sacharias Källdén

Det var han som grundade FC Söderort. Johannes Möller jobbar sedan flera år tillbaka inom skolvärlden, under fem år var han på Västertorpsskolan. Där bland eleverna fanns flera talangfulla fotbollsentusiaster som inte hade någonstans att ta vägen.

– Traditionellt finns två klubbar för barnen i Västertorp. Mälarhöjden – där kände sig inte föräldrarna som var knegare hemma bland VD:ar för börsnoterade bolag och sånt. Hägersten – på den tiden hade de ett elittänk. Det var hård stämning, tränarna skrek.

Han beslutade sig för att starta en egen fotbollsklubb. FC Söderort föddes. Till en början var det bara han och sex barn. Men snart växte den. Idag har klubben fem lag totalt.

I Västertorp i kvarteret Bjällerkransen ligger 150 genomgångsbostäder för nyanlända. Många av Söderort FC:s spelare kommer därifrån.

– Det var mycket oroligheter och våld i början. Det blev bråk och slagsmål helt enkelt. Barnen hade inget gemensamt språk än och hade svårt att uttrycka sig. Dessutom bär de på en massa traumatiska upplevelser. Från krig och flykt. Vissa av dem har upplevt saker som jag knappt klarar av att bära på, och jag har bara hört dem berättas. I stressade situationer kunde det explodera. Men vi finns här alltid, vi pratar mycket, drar tydliga gränser. Ger kärlek och tid. Nu har vi inte haft en enda konflikt på träningen på över ett år, säger Johannes Möller.

Fruängens IF back in the days. Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Men att ha hela sin verksamhet baserad på nyanlända spelare innebär ett strukturellt problem som gör att föreningen inte blir hållbar: de flyttar. Efter fem år har kommunen inte skyldighet för nyanlända och de måste ordna en egen bostad. Många hamnar då någon annanstans.

– Det gör det svårt att bygga långsiktigt.

När Johannes Möller mötte några ansvariga från klubben i Fruängen, ett område som gentrifierats stadigt under de senaste åren, och fick höra att klubben, som har både en lokal och tillgång till en fotbollsplan i bra skick, knappt hade några medlemmar började en plan att växa fram.

– Genom att slå samman klubbarna kan vi nu blanda barn från olika områden och bakgrund. Vi kan få stabilitet så att vi kan bygga långsiktigt samtidigt som vi jobbar kortsiktigt med de som har behov. Det blir integration på riktigt, säger Johannes Möller.

KIF Söderort ska nu breddas och bli mer än en fotbollsklubb. De ska bygga en studio där ungdomar kan jobba med ljud, musik och video. De vill börja med kampsport och dans och införliva kultur i föreningen. I sommar ska de anordna en filmkurs.

– Målet är att KIF Söderort ska bli en välkänd förening som gör mycket för sitt område, säger Andreas Eldh, styrelsemedlem och spelare i KIF Söderort.