Integration genom mänsklig kontakt

I veckan ordnades det integrationslunch i Sollentuna för tredje året i rad.  – Nyanlända träffar ofta mest myndigheter. Men den mänskliga kontakten är guld värd, säger Camilla Hermelin som organiserat lunchen.

  • Publicerad 08:15, 18 okt 2017

Tanken med integrationslunchen är att nyanlända ska få chansen att möta etablerade svenskar på en ”jämn spelplan”. Det berättar Camilla Hermelin, vice ordförande i Företagarna samt vd på Karriärkonsulten. Hon är projektledare och anordnar integrationslunchen för tredje året i rad.

Det började med att hon blev utsedd till årets nyföretagare 2014, av Sollentuna kommun. Hon kände genast att hon ville ge någonting tillbaka.

– Jag låg vaken en natt med sonen och funderade på det här med integration. Jag ville komma på något, en lösning.

Hon säger att nyanlända ofta mest träffar svenskar i kontakten med myndigheter, och att den vanliga, mänskliga kontakten saknas.

– Man måste få chansen att träffa vanliga människor. Den mänskliga kontakten är guld värd för vidare integration. Och så kom jag på idén att sitta ner och äta en måltid tillsammans.

Så föddes tanken på en integrationslunch. Etablerade svenskar kommer hit en gång per år och betalar för två luncher; en för sig själva och en för en nyanländ. Och så sitter de och äter en måltid tillsammans. I år är det ungefär 70 personer anmälda till lunchen, som sponsras av Sollentuna kommun och organisationen Företagarna.

Två av årets deltagare är Janne Fjellstedt, politisk sekreterare för KD, och den nyanlända Chaomei Qin, som har varit i Sverige i ungefär fyra månader.

– Jag vill känna hur det är att leta jobb i Sverige, säger Chaomei Qin som arbetade med bokföring i hemlandet Kina, och fortsätter:

– Nästa steg blir att försöka hitta ett jobb.

Janne Fjellstedt tycker att det är en god idé med just en måltid.

– Det är i sådana här slags möten mellan människor som det händer. Det är nätverk som gör att man klarar sig. Jag gör det här som ett försök att leva upp till den stolta deklarationen att Sollentuna ska vara Sveriges bästa integrationskommun.

En annan av lunchens deltagare är Envera Nahic från Bosnien, som har varit i Sverige i tre år. Hon har pluggat till sjuksköterska och letar jobb inom vårdsektorn.

– Jag är här idag för att försöka skapa jobbkontakter, och kanske hitta potentiella arbetsgivare. Det är första gången jag är här, men det känns väldigt spännande och trevligt!

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skadegörelse slår hårt mot företagarna i Edsberg

Nyheter Rutor krossas i centrum I förra veckan krossades rutan till Edbergssalongen, och det är långt ifrån första gången näringsidkare i Edsbergs centrum drabbas av vandalisering. – Vi måste få bort de kriminella och gängen, säger...onsdag 30/9 12:56

Blodbussen kommer till Arena Satelliten i dag och i morgon

Nyheter Det är viktigt att fortsätta ge blod även under Corona eftersom nivåerna i regionens blodlager är låga. Den 30 september–1 oktober kommer blodbussen till Arena Satelliten – så då har du möjlighet att...onsdag 30/9 7:40

I morgon hävs besöksförbudet på äldreboenden

Nyheter Det nationella besöksförbudet på äldreboenden tas bort från och med i morgon, den 1 oktober. Nu gäller det att tillsammans minska risken för smitta vid besök, förklarar Anna-Lena Johansson (L), vård-...onsdag 30/9 5:15