”Inte okej att gå emot folkomröstningen”

En ny mätning gjord på uppdrag av Moderaterna visade på ett stöd för Alliansens förslag om Väsby sjöby. Men kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S) riktar nu skarp kritik mot moderaterna.

  • Publicerad 10:54, 14 feb 2018

2014 röstade Väsbyborna ner förslaget om att Väsby sjöstad skulle byggas i området Kairo. ;Men nu har frågan hamnat på agendan igen efter att Alliansen föreslagit ett mindre alternativ, Väsby sjöby med 1000 bostäder.

– Jag är besviken på Moderaterna. Det är inte okej att att gå emot den vilja som Väsbyborna har uttryckt i folkomröstningen, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

I början av februari presenterade Moderaterna en opinionsundersökning gjord på uppdrag av Sifo där 55 procent tyckte att Väsby sjöby var ett bra eller ganska bra förslag. En opionsundersökning som Oskar Weinmar bland annat motiverade med att det inte var en majoritet av Väsbyborna som röstat nej till sjöstaden eftersom valdeltagandet var på 70 procent.

– Att vifta bort resultatet med en hänvisning till lågt valdeltagande är inte okej, det är få folkomröstningar som har haft ett så högt valdeltagande. Alla partier lovade inför valet 2014 att lyssna på folkomröstningen och det gör inte Moderaterna när de agerar så här, säger Mathias Bohman.

Han ställer sig även kritisk till att det nya förslaget Väsby sjöby omfattar 1000 bostäder i området eftersom den utredning som låg till grund för sjöstaden visade på att det krävdes 3000 bostäder för att området skulle bli socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart.

– Jag är chockad och förvånad över att de går fram med ett förslag de inte tror på. Alliansen beställde den undersökning som låg till grund för sjöstaden och nu kastar de bort den och går fram med ett förslag som går emot den utredning de själva beställt.

Enligt Mathias Bohman har majoriteten en överenskommelse om att bostäder i Kairo och båtbyggartorp kan byggas ut enligt befintlig detaljplan, med 50 bostäder. Framförallt vill de satsa på friluftsliv i området.

Opinionsundersökningen med 1000 tillfrågade visade ändå på ett stöd för fler bostäder, vad säger du om det?

– Jag har större tilltro till folkomröstning än en opinionsundersökning. Folkomröstningar görs sällan och man investerar mycket resurser i dem. Då är det viktigt att vi som är förtroendevalda lyssnar på resultatet. Det ska gå lång tid för att en fråga som klarats av i en folkomröstning ska upp på bordet igen.