Maria Fägersten (S), skolnämndens ordförande i Haninge. Foto: Mostphotos

”Inte min uppgift att ryta mot friskolorna”

Oppositionens gruppledare i skolnämnden tycker att friskolorna i Haninge måste sluta snåla kring skolgårdarna – men skolnämndens ordförande Maria Fägersten (S) tycker inte att det är nämndens sak att driva. ”Är inte min uppgift att ryta ifrån mot friskolorna”, säger hon.

  • Publicerad 18:00, 7 jun 2018

Haninges skolgårdar når inte längre upp till den minsta rekommenderade minstanivån.

Men det finns stora skillnader mellan skolorna, och det är de fristående skolorna i Haninge som ligger bakom att skolgårdeytan per elev sjunkit under snittet, vilket Mitt i skrev om tidigare i veckan.

Bland annat hävdar Tobias Hammarberg (L), andre vice ordförande i skolnämnden, att friskolorna måste skärpa till sig i frågan.

Men han får inte gehör hos det politiska styret om att ställa högre krav på friskolorna.

– Som nämndordförande för jag inte diskussioner med fristående skolor på det sättet. Vi ger yttranden när en ansökan om en ny skola kommer in och under mandatperioden har vi haft utförarmöten. Forum på tjänstemannanivå där vi träffar våra fristående skolor, säger grundskolenämndens ordförande Maria Fägersten (S).

– Vi behöver träffas och prata om utmaningar kring hela skolverksamheten. Inte just skolgårdar, även om det kan vara intressant att prata om.

Du tycker inte att friskolorna i Haninge behöver skärpa till sig och ordna större skolgårdar?

– Det är viktigt att se till att våra skolor har bra skolgårdar. Och när vi för diskussioner med fristående skolor som vill komma till Haninge och bedriva skola, så tycker vi verkligen det är viktigt med skolgårdsytor.

– Men det är inte min uppgift att ryta ifrån mot friskolorna om hur de bedriver sin skola eller har sitt upplägg.