Felicia Ohlsson, 26 och Daniel Olsten, 26, bor i centrala Sundbyberg, men tror att de kommer flytta när de behöver större. Foto: Stefan Källstigen

Inte många kvar i Solna och Sumpan av de som föddes 70

En gång sumpan/Solnabo, alltid sumpan/Solnabo? Knappast. De allra flesta drar. Kommunerna är i botten när det gäller invånare som bott här hela livet.

  • Publicerad 08:28, 1 dec 2021

https://scb.se/hitta-statistik/artiklar/2021/bor-i-hemkommunen/

Det är Statistiska centralbyrån som har analyserat svenska folkets benägenhet att flytta från födelseorten. Man har följt de som föddes 1970 och noterat om de har bytt kommun fram till 2020.

Många svenskar, ungefär var fjärde person, har varit sin födelseort trogen hela livet.

Men i Solna och Sundbyberg är det andra bullar. Efter Salem är det landets två kommuner där lägst andel av befolkningen har blivit kvar. Bara 3,1 procent respektive 3,4 procent av dem som föddes här har alltid varit sin födelseort trogen. Och det är inte många som har flyttat tillbaka heller – 3,4 procent i Solna respektive 4,9 procent i Sundbyberg.

– Det beror på att det finns många lägenheter i Solna och Sundbyberg, särskilt små lägenheter. Och det finns relativt få villor, säger Lena Lundkvist som är demograf och arbetar på statistikmyndigheten SCB.

Hälften flyttade som barn

Av de födda 1970 som flyttat från Solna och Sundbyberg hade hela 50 procent av dem lämnat kommunerna före fem års ålder.

– Jag misstänker att många par i Solna och Sundbyberg får sitt första barn där och så flyttar de när barnen är små till en närliggande villaförort. Och det var kanske ännu mer så i början av 70-talet då Solna och Sundbyberg var ännu mer dominerat av smålägenheter, säger Lena Lundkvist.

En annan förklaring till statistiken är att kommunerna ligger i Stockholms län där det är ganska lätt att bo och jobba i olika kommuner.

– Man kan behålla jobbet även om man byter kommun, säger Lena Lundkvist.

Bor i närheten

Även om många lämnat kommunen så bor de i närheten. Det vanligaste är att man vid 50 års ålder bor i Stockholms stad, det näst vanligaste att de bor i Solna respektive Sundbyberg och det tredje vanligaste att de bor i Sollentuna respektive Järfälla för Solnaiter respektive sundbybergare.

Generellt sker de flesta flyttarna vid tre tillfällen i livet – när man är barn, när man lämnar föräldrahemmet eller då man skaffar egna barn.

Siffrorna gäller alltså bara de som föddes just 1970. Men trenden att många flyttar fortsätter.

Sumpan var nämligen den kommun som flest valde att flytta från under 2020.

Var sjunde invånare, eller 13,7 procent, flyttade från Sundbyberg under 2020. Grannkommunen ligger hack i häl, 13,3 procent lämnade Solna under 2020. Det visar tidigare statistik från Statistiska centralbyrån.

– Solna och Sundbyberg brukar ha stor omsättning just för att det är små lägenheter och för att det inte finns så många villor, säger Lena Lundkvist.

Här bor flest kvar – och här lämnar de

Det fem kommuner i Sverige där störst andel födda 1970 bor i sin födelsekommun:

Varberg 67,4 %

Årjäng 62 %

Gotland 61,9%

Piteå 61,7 %

Skellefteå 61,6 %

Det fem kommuner i Sverige där minst andel födda 1970 bor i sin födelsekommun:

Salem 6,0 %

Solna 6,4 %

Sundbyberg 8,3 %

Burlöv 11,3 %

Upplands-Bro 11,9 %

Källa Statistiska Centralbyrån

Visa merVisa mindre

Daniel Olsten och Felicia Ohlsson, Foto: Stefan Källstigen

Hur länge har du bott här?

Felicia Ohlsson, 26 och Daniel Olsten, 26, bor i centrala Sundbyberg.

– Vi flyttade hit från Järfälla flyttade i april 2020, säger Felicia Ohlsson och Daniel Olsten.
Båda har syskon som bor i Sumpan och närheten till stan lockade.
Kommer ni stanna kvar i Sundbyberg?
– Jo, så länge vi vill bo i lägenhet i alla fall. Men om vi vill bo i hus antar jag att vi inte kommer att bo här, säger Felicia.
– Det blir nog lite för dyrt, fyller Daniel i
Men tills det blir hus så bor ni här i Sumpan?
– Det tror jag, vi trivs bra här, säger Felicia.

Visa merVisa mindre

Davor Blažević, 28, Lilla Alby Foto: Stefan Källstigen

Hur länge har du bott här?

Davor Blažević, 28, Lilla Alby

– Jag har bott här i 15 år, men jag är inte född här, säger Davor som är målvakt i Hammarbys fotbollslag i allsvenskan,
Hur hamnade du här och tror du att du kommer bo kvar?
– Det var väl fotbollen som gjorde att jag hamnade här egentligen. Med mitt yrke vet man aldrig om man stannar, men jag trivs som fan.
Varför tror du så många flyttar?
– Jag vet inte vad det beror på men, jag skulle tro att det är så i alla kranskommuner i stora städer. Jag tippar att Göteborg och Malm har liknande trender, säger Davor.

Visa merVisa mindre

Bim Brunstorp, 32, med sonen Kaylo, centrala Sundbyberg Foto: Stefan Källstigen

Hur länge har du bott här?

Bim Brunstorp, 32, med sonen Kaylo, centrala Sundbyberg

– Vi har bott här i fem år, men jag är född och uppvuxen i Solna. Kaylos pappa Daniel och jag bodde på Söder när jag väntade Kaylo och då ville jag flytta hem närmare Solna och Daniel ville ha kvar Söderkänslan lite, så då blev det Sundbyberg.
Blir ni kvar här?
– O ja! vi har förskola och allt här.

Malin och Leon Engvall, 45 respektive 8 år, Huvudsta

Hur länge har du bott här?

Malin och Leon Engvall, 45 respektive 8 år, Huvudsta

– Vi flyttade hit 2010 när min man fick jobb i Stockholm. Son barnfamilj är det perfekt att bo här tycker vi, lugnare än i stan men nära till allt. Hur länge vi stannar? För alltid hoppas jag. Vi gillar att vara i parker och lekparker och gå ned till vattnet. Allt det finns nära.
– Men inte så konstigt att folk flyttar. Många vill bo i hus när familjen växer, och särskilt mycket hus finns inte här.

Visa merVisa mindre

Marianne Holmberg, 82, centrala Solna

Hur länge har du bott här?

Marianne Holmberg, 82, centrala Solna

– Jag har bott i Solna sedan 1949. Jag trivs så bra här, med grönskan och Råstasjön och Hagaparken. Samtidigt tar man sig till stan på fem tio minuter. Jag har sett Solna förändras, jobbat här nästan hela livet och tänker bli kvar. Förhoppningsvis får jag plats på ett äldreboende här sen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kriminella fick polisen att sjunga

Nyheter Nu lever Michael Lundh ut sin dröm Trots att drömmen fanns sedan barnsben, tordes inte Michael Lundh sjunga. 50 år senare har den tidigare piketpolisen övervunnit sin rädsla. För det kan han tacka både seniorer, Christer Sjögren och...fredag 20/5 17:58

Hon hyllas för dikter inspirerade av Sundbyberg

Nyheter Får litterär skylt: "Känner mig mycket hedrad" Snart 30 år efter hennes första diktsamling står den där: Gunnel Arvidssons litterära skylt vid Lötsjön. Hedrande, tycker poeten själv.fredag 20/5 17:54

Tredjeklassare i drömprojekt – sätter betyg på lekparker

Nyheter Testar stadens utbud: "Får ha det kul och leva livet" Hur roliga är egentligen Sundbybergs lekparker? Ett gäng verkliga experter på området får äran att reda ut den saken, i ett projekt signerat Kymlingeskolans fritidshem.fredag 20/5 11:46