Det är Statistiska centralbyrån som har analyserat svenska folkets benägenhet att flytta från födelseorten. Man har följt de som föddes 1970 och noterat om de har bytt kommun fram till 2020.

Många svenskar, ungefär var fjärde person, har varit sin födelseort trogen hela livet.

Men i Solna och Sundbyberg är det andra bullar. Efter Salem är det landets två kommuner där lägst andel av befolkningen har blivit kvar. Bara 3,1 procent respektive 3,4 procent av dem som föddes här har alltid varit sin födelseort trogen. Och det är inte många som har flyttat tillbaka heller – 3,4 procent i Solna respektive 4,9 procent i Sundbyberg.

– Det beror på att det finns många lägenheter i Solna och Sundbyberg, särskilt små lägenheter. Och det finns relativt få villor, säger Lena Lundkvist som är demograf och arbetar på statistikmyndigheten SCB.

Hälften flyttade som barn

Av de födda 1970 som flyttat från Solna och Sundbyberg hade hela 50 procent av dem lämnat kommunerna före fem års ålder.

– Jag misstänker att många par i Solna och Sundbyberg får sitt första barn där och så flyttar de när barnen är små till en närliggande villaförort. Och det var kanske ännu mer så i början av 70-talet då Solna och Sundbyberg var ännu mer dominerat av smålägenheter, säger Lena Lundkvist.

En annan förklaring till statistiken är att kommunerna ligger i Stockholms län där det är ganska lätt att bo och jobba i olika kommuner.

– Man kan behålla jobbet även om man byter kommun, säger Lena Lundkvist.

Bor i närheten

Även om många lämnat kommunen så bor de i närheten. Det vanligaste är att man vid 50 års ålder bor i Stockholms stad, det näst vanligaste att de bor i Solna respektive Sundbyberg och det tredje vanligaste att de bor i Sollentuna respektive Järfälla för Solnaiter respektive sundbybergare.

Generellt sker de flesta flyttarna vid tre tillfällen i livet – när man är barn, när man lämnar föräldrahemmet eller då man skaffar egna barn.

Siffrorna gäller alltså bara de som föddes just 1970. Men trenden att många flyttar fortsätter.

Sumpan var nämligen den kommun som flest valde att flytta från under 2020.

Var sjunde invånare, eller 13,7 procent, flyttade från Sundbyberg under 2020. Grannkommunen ligger hack i häl, 13,3 procent lämnade Solna under 2020. Det visar tidigare statistik från Statistiska centralbyrån.

– Solna och Sundbyberg brukar ha stor omsättning just för att det är små lägenheter och för att det inte finns så många villor, säger Lena Lundkvist.