Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) är på plats när Carlos Hagel visar närakutens nya lokaler dagen före öppningen. Foto: Åsa Sommarström

Inte helt klar men 100 procent redo – i dag öppnar närakuten

I dag klockan 8 slog den nya närakuten för barn och vuxna upp portarna i Sollentuna sjukhus. Lokaltidningen Mitt i fick en förhandsvisning på tisdagen och då återstod lite arbete i lokalerna, men personalen stod redo att ta emot patienter.

  • Publicerad 09:05, 15 jan 2020

– Hur färdiga lokalerna är, visst är det viktigt, men det löser man. Det viktigaste är att vi har samma personalstyrka som innan flytten och vi har våra väl inkörda rutiner. Vi kommer att ta hand om patienterna på ett säkert sätt från start, säger Carlos Hagel, verksamhetschef på närakuten.

Carlos Hagel är verksamhetschef på Närakut Sollentuna som öppnar i dag onsdag. Foto: Åsa Sommarström

Det ska sägas att det mesta på mottagningen naturligtvis är på plats. En stor hög kartonger står i en hörna av receptionen. En stege och en verktygslåda har blivit kvar i ett av de två akutrummen. Men större saker än så återstår inte att fixa till i de nya lokalerna som Carlos Hagel med viss stolthet visar upp.

– Det här blir jättebra. Det är stort, 200 kvadratmeter större än på Löwenströmska, och bra kommunikationer, säger han medan han visar in i korridoren med undersökningsrum, läkarrum, observationsrum, röntgen och labb.

Kan ta emot mer avancerade fall

Den nya akuten är inte bara större utan även bättre rustad än den på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby som stängdes i helgen. Med barnspecialister, röntgen och eget labb ska man kunna hantera även lite mer avancerade fall.

– Med lokalt labb får vi patientnära analyser. Det enda vi skickar vidare till Karolinska är urin- och sårodlingar, säger Carlos Hagel.

Det luktar fortfarande nytt

I mitten av den långa och ännu tydligt nydoftande korridoren finns ett väntrum och längst in ett isoleringsrum för att kunna ta in patienter direkt utifrån om de har en smitta som behöver isoleras.

– Det är en lång korridor, jag kommer att gå ner i vikt! säger Carlos Hagel och skrattar.

Antalet besök tros öka

All personal från Närakut Löwenströmska valde att följa med till Sollentuna. Med det centralare läget kommer det dessutom att bli lättare att rekrytera personal framöver, tror Carlos Hagel. Och det kan komma att behövas.

Ljust och fräscht i ett av undersökningsrummen på nya Närakut Sollentuna. Foto: Åsa Sommarström

– Vi vet ju inte ännu, men vi tror att vi kommer att få fler besök här. Både 2018 och 2019 hade vi cirka 30 000 besök. Här blir det nog uppemot 35 000, och då kommer det att behövas lite högre bemanning.

Ska avlasta akutsjukhusen

Ungefär 98 procent av besöken på närakuten är drop-in, men andelen patienter med skador har ökat de senaste åren – helt i linje med att närakuten ska avlasta de stora akutsjukhusen.

Carlos Hagel, verksamhetschef, och Birgitta Gaard, vårdmedicinskt ansvarig läkare, är redo att börja ta emot patienter på Närakut Sollentuna. Foto: Åsa Sommarström

– Vårt uppdrag är att ta hand om patienter med akuta tillstånd som inte kan vänta till dagen efter, men som ändå inte behöver åka till akutsjukhus, säger Carlos Hagel.

Öppet 8–22 varje dag

Närakuten har öppet 8–22, alltså även dagtid på vardagar då vårdcentralerna har öppet.

– Men patienter brukar höra av sig eller komma hit redan vid klockan 8. En del skulle egentligen ha kunnat tas om hand på en vårdcentral, men vi tar emot dem ändå. Fast självklart måste vi prioritera. Har vi fått in till exempel en handledsfraktur så kanske vi inte tar hand om en förkylning, säger Carlos Hagel.

Allt fler avdelningar öppnar på sjukhuset

Sollentuna sjukhus invigdes 1978 och har genomgått en omfattande renovering de senaste åren. Det skulle ha öppnat igen 2018, men bygget har försenats gång på gång. Men nu öppnar avdelning efter avdelning.

Sollentuna sjukhus öppnas upp steg för steg. Närakuten som öppnar i dag, den 15 januari, ligger till höger om huvudingången som syns på bilden här. Foto: Åsa Sommarström

Röntgen började ta emot patienter i december. En palliativ avdelning öppnade i går tisdag. Och i dag öppnar alttå närakuten, men även en avdelning med 17 platser för slutenvårdsrehabilitering efter vård på akutsjukhus.

De geriatriska avdelningarna ska öppna i maj, om allt går enligt planerna, och då blir Sollentuna sjukhus ett specialistcentrum för geriatrik.

Fakta

Nio närakuter finns i Stockholms län

Närakut Sollentuna är en av totalt nio närakuter i Stockholms län.

De har öppet alla dagar klockan 8–22 och har bland annat röntgen och provtagning.

På närakuterna kan du få hjälp med mycket av det som akutmottagningarna tidigare tog hand om.

De hjälper barn (över åtta dagar) och vuxna som skadar sig eller blir hastigt sjuka.

Det kan exempelvis handla om misstänka frakturer, hjärnskakning, sårskador, plötsliga magsmärtor eller akuta allergiska problem.

Besöket är kostnadsfritt för barn under 18 år och för äldre över 85.

Närakuterna har öppet klockan 8–22 varje dag året runt.

Om du ringer telefonnummer 1177 före ditt besök kan sjuksköterskorna där hjälpa dig att avgöra om du ska besöka en närakut, en husläkarjour, en akutmottagning på sjukhus eller om du kan vänta till dagen efter och gå till en vårdcentral.

Är du allvarligt skadad eller sjuk, ska du åka till en akutmottagning på sjukhus.

Är det fara för liv, ring 112.

Källa: Vårdguiden 1177
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50

Polisen hittade knark i nedgrävda godispåsar

Nyheter Tips och snö på marken underlättade polisarbetet Tack vare tips från en vaken medborgare kunde polisen i Sollentuna hitta en knarkgömma tidigare i denna vecka. Sökandet underlättades av en fördelaktig väderlek med snö som gick att spåra i,...fredag 15/1 11:15

E-handel med egen upphämtning ökar i Häggvik

Nyheter "Tajmingen väldigt rätt just nu" Hemleverans av mat har funnits länge, men nu blir det allt vanligare att kunder beställer varor online och hämtar sina matkassar utanför butiken. Både City Gross och Willys, som öppnade i det nya...fredag 15/1 5:40