Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna har kantats av skandaler. Sjuksköterskan på bilden har ingenting med skandalerna att göra. Foto: Mitt i

Inte hängt med? Här är alla Nya Karolinskas skandaler

Dyrare än Wembley, utbytta styrelser och 1 100 bortvarslade tjänster. Här är alla skandaler på Nya Karolinska universitetssjukhuset.

  • Publicerad 04:58, 9 nov 2019

I maj förra året invigdes Nya Karolinska i Solna med pompa och ståt efter åtta års byggande. Äntligen hade Stockholm fått ett sjukhus i världsklass, menade den dåvarande sjukhusdirektör Melvin Samson.

Men frågan är om det faktiskt går att kalla det nya sjukhuset för ett sådant i världsklass – skandalerna har avlöst varandra och Karolinska har trampat i klaveret betydligt fler gånger än få.


Alla Karolinska klavertramp

14:e dyraste byggnaden i världen:

Beslutet att bygga ett nytt sjukhus togs av landstingsfullmäktige 2008 och två år senare tog kronprinsessan det första spadtaget. Det hypermoderna sjukhuset, som skulle ha kostat 14,5 miljarder kronor att bygga, fick slutnotan 18,5 miljarder kronor – en prislapp som tar sig in på listan över världens dyraste byggnad.

NKS på Wikipedias lista över dyraste byggen

Enligt Wikipedia är Nya Karolinska i Solna världens 14:e dyraste byggnad just nu. Sjukhuset är dyrare än både Wembley Stadium i London och den 164 våningar höga skyskrapan Burj Khalifa i Dubai. Fram till år 2040 beräknas sjukhuset kosta totalt 61 miljarder kronor.

Slutfikat på sjukhuset:

Kostnaderna för Nya Karolinska skenade alla redan från start och blev betydligt dyrare än vad man först hade trott. Flytten till de nya lokalerna i Solna innebar också att sjukhuset lämnade den bredare sjukvården och istället inriktade sig mot de patienter som är svårast sjuka och skadade.

För Karolinskas del betydde det att 950 miljoner, som man tidigare haft rätt till, försvann. Enligt helårsprognosen för 2019 beräknas sjukhuset göra ett resultat på minus 1,6 miljarder kronor i år.

Sjukhuset har tvingats att spara in på allt från fika på rasterna till anställd personal för att klara ekonomin. Sedan maj tidigare i år råder anställningsstopp på sjukhuset och totalt har 1 100 tjänster varslats.

Facket rasar efter varselbeskedet: ”Kommer att bli katastrof”

Fakta

Karolinska Universitetssjukhuset

  • Sjukhuset har en yta på 330 000 kvadratmeter.
  • På taket finns två helikopterplattor.
  • Byggnadens livslängd beräknas till 100 år.
  • Sjukhuset har 630 patientrum. Alla är enkelrum med toa, dusch och sängplats för anhörig.
  • Sjukhuset har 36 operationssalar, varav 8 strålbehandlingsrum.
  • 29 robottruckar fraktar mat, mediciner och sängkläder till och från avdelningar dygnet runt.
Källa: Region Stockholm
Visa merVisa mindre

Chefskarusellen:

I februari förra året florerade rykten om jäv i samtalen kring Nya Karolinska. Det visade sig att Finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) var, och är, gift med upphandlingschefen på Karolinska och en utredning inleddes.

Inför flytten till de nya lokalerna förra året ville Svenonius ha ordning och reda och ersatte hela sjukhusets gamla styrelsen med en ny.  Senare i september samma år meddelade den dåvarande sjukhusdirektören Melvin Samson att han avgår – ersättaren blev Björn Zoëga.

Tidigare, 2016, valde toppchefen och hjärtkirurgen Jan Liska att hoppa av sitt uppdrag då han ansåg att verksamheten inte var patientsäker.

Karolinska hyrde in direktörens tidigare kolleger

 

Baksidan av hypermodernt:

Med det nya hypermoderna sjukhuset satsade Nya Karolinska ett nytt avancerat it-projekt. Projektet visade sig bli en flopp och efter sex år hade systemet ännu inte börjat fungera. Kostnaden för fiaskot blev drygt 190 miljoner kronor.

Utöver teknikmissar vittnar anställda om platsbrist och dålig arbetsmiljö.

Anställda slår larm – barnkirurgen nära en fullständig krasch

Nya Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Stefan Källstigen.

Macchiariniskandalen:

Läkaren Paolo Macchiarini var misstänkt för flera falla av grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada efter att ha opererat in konstgjorda luftstrupar av plast på tre patienter vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna mellan 2011-2013.

I oktober 2017 lades förundersökningen men året efter återupptogs utredningen.

Utredningen mot Macchiarini återupptas

 

Antisemitanklagelser:

I höstas slog människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret larm då flera läkare uppgett att en överläkare på Nya Karolinska trakasserade judiska läkare och spred antisemitiska bilder i sociala medier. Läkaren omplacerades av sjukhusledningen då organisationen hotade med att skandalisera sjukhuset.

I Uppdrag Granskning visade det sig senare att överläkaren omplacerades trots att en extern utredning inte funnit att han trakasserat en av sina underordnade läkare, som är av judisk härkomst. Flera vittnen har också berättat att anklagelserna mot läkaren varit ogrundade.

Läkaren som anklagas för antisemitism träder fram i SVT