Konstnären Charlotte Öberg Bakos röda sjöstjärna skulle stå i Viksjö, men stoppades. Men Emma Feldman (M) förnekar politiska skäl. Foto: Läsarbild Mitt i / Privat

”Inte första gången Alliansen stoppar konst i Järfälla”

Beslutet att plocka ner en tavla i kommunfullmäktigesalen var inte första gången det borgerliga styret ratat offentlig konst av ideologiska skäl. Det menar i alla fall konstnären Charlotte Öberg Bakos, som förra året fick sin planerade skulptur på Viksjö torg inställd. – De sa att den var kommunistisk, säger hon. Men Emma Feldman förnekar att det skulle varit anledningen.

  • Publicerad 17:07, 20 sep 2019

Planerna på ett nytt konstverk på Viksjö torg var långt gångna. En arbetsgrupp med bland andra en landskapsarkitekt och kommunens konstansvariga hade utvärderat bidrag från en rad konstnärer och enats i att ge uppdraget till skulptören Charlotte Öberg Bakos.

Hon tog sitt uppdrag på stort allvar och åkte ofta ut till torget och pratade med invånarna för att kunna anpassa sitt verk till platsen. Hon arbetade fram skisser, tog fram en modell och skrev kontrakt med kommunen.

Kommunismen har väl inte lagt beslag på stjärnor?

Charlotte Öberg Bakos, konstnär

Till slut var konstverket i stort sett färdigt och Charlotte Öberg Bakos hade redan fått den första delbetalningen av arvodet på totalt 350 000 kronor.

Vändningen: Skulpturen stoppades

Men då kom plötsligt nya besked från uppdragsgivaren.

– Förslaget bara stoppades, helt plötsligt. De sa att det var en kommunistsymbol, säger Charlotte Öberg Bakos.

Öberg Bakos skulptur föreställde en röd stjärna. Konstnärens egen tanke med den var att den hade fallit från himlen för att spegla sig i en damm och förvandlats till en sjöstjärna. Att den skulle ha någonting med kommunismen att göra avfärdar hon bestämt.

En modell av den tilltänkta skulpturen. Den röda stjärnan, med den hallonröda färgen och de rundade formerna, är tänkt att likna en sjöstjärna.

– Det var oerhört sårande. Jag skulle aldrig jobba med sådana symboler. Kommunismen har väl inte lagt beslag på stjärnor? Hade man gjort hammaren och skäran hade jag förstått det, men här var det ingen i hela konstgruppen som i sin vildaste fantasi fått min sjöstjärna till något kommunistiskt, säger hon.

Feldman lät ”antidemokratisk” tavla tas ner

Mikael Falk är konstansvarig på kommunen och var involverad i projektet. Han delar Öberg Bakos minnesbild.

– Jag tyckte det var häpnadsväckande. För mig är en röd stjärna alldeles för allmän för att göra någon sådan koppling. Jag menar, Converse-skor har röda stjärnor i loggan, sportbaren Allstar i Jakobsberg har också en röd stjärna, säger han.

Sportbaren Allstar i Jakobsberg har också en röd stjärna

Mikael Falk, konstansvarig i Järfälla

Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman fick i dagarna kritik från oppositionen sedan hon beslutat plocka ner tavlan ”I Amelins anda” från väggen i kommunfullmäktigesalen. Detta på grund av att hon anser den vara en hyllning till antidemokratiska ideologier.

Feldman (M) beordrade att ”antidemokratisk” tavla skulle bort

Andra gången styret anklagas för konststyrning

Mikael Falk vill inte tycka till om Feldmans beslut, men han reagerade på hennes svar på frågan huruvida det är lämpligt att politiker lägger sig i vilken konst som visas i offentligheten. Ordföranden svarade nämligen då att hon inte har för avsikt att styra konsten, utan att det ”handlar om ett specifikt konstverk i ett specifikt rum”.

– Det var ju inte ett enstaka fall. Det är åtminstone två fall. Det här var också av politiska skäl, säger Mikael Falk.

Att den röda sjöstjärnan i slutändan inte fördes upp på Viksjö torg hade flera orsaker. Till verket hörde även en damm, som på grund av den skröpliga marken under torget hade behövts pålas fast, vilket bedömdes för dyrt. Dessutom var handlarna på torget kritiska då de hellre såg fler parkeringsplatser på platsen.

Emma Feldman förnekar

Det är också de skälen kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman hävdar låg bakom beslutet. Hon förnekar att det skulle varit ideologiskt grundat.

– Vi hade informationsmöte om torget förra året i november och då fick jag höra att konstverket blivit tyngre än man hade beräknat och att man var osäker på om marken kunde bära det, säger hon.

Vi har uppgifter om att man från alliansstyrets håll även motiverade beslutet med att verket var för kommunistiskt. Vad säger du om det?

– Jag har inte hört det, inte från någon politiker. Jag har aldrig ens sett det här konstverket, säger Emma Feldman.

Men om någon inom styret angivit det som skäl, är inte det då att styra konsten? Något du sagt att du inte vill göra.

– Och det har jag ingen avsikt att göra heller. Jag svarar för mig och vad jag gör. Vad andra gör får de ta ansvar för.

Konstnären: ”Ett sorgebarn för mig”

Men att en eller flera politiker inom Alliansstyret ansåg att sjöstjärnan skulle kunna uppfattas kommunistisk var ett av skälen. Det bekräftar en tjänsteman med insyn i processen för Mitt i.

För Charlotte Öberg Bakos har händelsen satt spår.

– Det här har varit ett sorgebarn för mig eftersom jag hade lagt ner så mycket tid och energi. Stjärnan var i princip klar när det stoppades. Jag hade förträngt detta tills jag läste att Emma Feldman stoppat den där tavlan, säger hon.

Stjärnan fick målas om

Skulpturen då? Den blev så småningom färdig – fast gul.

– Jag vet inte vad den representerar längre. Jag känner inte igen den, säger Charlotte Öberg Bakos.

Planen är att den numera gula stjärnan ska sättas upp i Kyrkparken i Barkarbystaden någon gång under hösten.