För andra året i rad har det allmänna midsommarfirandet fått ställas in. Ett tråkigt besked för många, men särskilt för Danderytds hembygdsförening som har arrangerat midsommarfirande i kommunen sedan 1941.

Men det finns andra sätt att fira på. Och minnas.

Till hembygdsföreningens sommarupplaga av medlemstidningen Danderydiana berättar de om midsommarfirandets historia i bygden, med arkivbilder och historier.

Efterlyser fler historier

Nu hoppas de att fler Danderydsbor ska höra av sig och berätta om sina midsommarminnen. Det är ett sätt att hålla uppe lågan för midsommar i väntan på att få dansa runt stången nästa år, berättar Franciska Sieurin Lönnqvist och Anne-Marie Bratt.

– Det har varit väldigt roligt att gå igenom allting, säger Franciska Sieurin Lönnqvist, arkivansvarig i föreningen.

– Vi vet att det är många som sitter på historier, som gärna får höra av sig. Vi får ofta in statistisk och siffror, men vi vill ha fler berättelser.

I medlemstidningen berättas om olika platser där midsommarfirandet har firats på. Och det är många platser.

– Midsommar har länge varit en viktig institution i Danderyd, säger Anne-Marie Bratt.

Traditionerna finns kvar

De visar bilder från innan föreningen bildades vid sekelskiftet.

– Den äldsta dokumentationen vi har är i Sätra äng, någon gång i början av 1900-talet. Det var nedanför Janssons Pensionat där man tog många bilder, vilket har varit väldigt häftigt att gå igenom, säger Franciska.

Kia Alvastral Elfström, vice ordförande i föreningen, berättar i en annan artikel om sina midsommarminnen från 1970-talet – från hemmets garageuppfart till flaggparaden och sockervadden i Kvarnparken.

I upplagan återges även en berättelse om hur det var att vara ung i Danderyd på 30- och 40-talet, och ett särskilt minne om hur tonårsflickor skockats runt en pojke, som alla ville dansa med på dansbanan.

Anne-Marie Bratt har firat midsommar i Danderyd sedan 70-talet, och berättar att många traditioner är kvar. Dansarna och lekarna. Det populära chockladhjulet. Hon hoppas på ett midsommarfirande i Kvarnparken nästa år.

– Det skapar en gemenskap som är viktig för många, inte minst för oss i föreningen, säger hon.