Fest. Anne-Marie Bratt och Franciska Sieurin Lönnqvist vid Nora Herrgård med en affisch från det första midsommarfirandets i hembygdsföreningens regi, 1941. Foto: Anton Kyhlbäck

Inställt i år igen – så firade vi midsommar förr

I stället för att arrangera ett midsommarfirande i Kvarnparken, i dessa coronatider, berättar hembygdsföreningen om midsommarens historia i Danderyd.

  • Publicerad 09:00, 19 jun 2021

Det skapar en gemenskap som är viktig för många.

För andra året i rad har det allmänna midsommarfirandet fått ställas in. Ett tråkigt besked för många, men särskilt för Danderytds hembygdsförening som har arrangerat midsommarfirande i kommunen sedan 1941.

Men det finns andra sätt att fira på. Och minnas.

Till hembygdsföreningens sommarupplaga av medlemstidningen Danderydiana berättar de om midsommarfirandets historia i bygden, med arkivbilder och historier.

Efterlyser fler historier

Nu hoppas de att fler Danderydsbor ska höra av sig och berätta om sina midsommarminnen. Det är ett sätt att hålla uppe lågan för midsommar i väntan på att få dansa runt stången nästa år, berättar Franciska Sieurin Lönnqvist och Anne-Marie Bratt.

– Det har varit väldigt roligt att gå igenom allting, säger Franciska Sieurin Lönnqvist, arkivansvarig i föreningen.

– Vi vet att det är många som sitter på historier, som gärna får höra av sig. Vi får ofta in statistisk och siffror, men vi vill ha fler berättelser.

1968. Fotograf Björn Alnebo visar hur midsommarstången – med ny design – restes i Kvarnparken 1968. Foto: Björn Alnebo, Björn Alnebos samling.

Vallen. Danderydsvallen har varit en populär plats för midsommarfirande genom åren, berättar hembygdsföreningen. Foto: Danderyds hembygdsförening, arkiv

I medlemstidningen berättas om olika platser där midsommarfirandet har firats på. Och det är många platser.

– Midsommar har länge varit en viktig institution i Danderyd, säger Anne-Marie Bratt.

Traditionerna finns kvar

De visar bilder från innan föreningen bildades vid sekelskiftet.

– Den äldsta dokumentationen vi har är i Sätra äng, någon gång i början av 1900-talet. Det var nedanför Janssons Pensionat där man tog många bilder, vilket har varit väldigt häftigt att gå igenom, säger Franciska.

Arkivansvarig. Franciska Sieurin Lönnqvist har hand om arkiven. Foto: Anton Kyhlbäck

Ordförande. Anne-Marie Bratt berättar att många traditioner, med chokladhjulet, folkdanslaget och lotterierna, paraden, lever kvar och kommer igen nästa år. Foto: Anton Kyhlbäck

Kia Alvastral Elfström, vice ordförande i föreningen, berättar i en annan artikel om sina midsommarminnen från 1970-talet – från hemmets garageuppfart till flaggparaden och sockervadden i Kvarnparken.

I upplagan återges även en berättelse om hur det var att vara ung i Danderyd på 30- och 40-talet, och ett särskilt minne om hur tonårsflickor skockats runt en pojke, som alla ville dansa med på dansbanan.

Anne-Marie Bratt har firat midsommar i Danderyd sedan 70-talet, och berättar att många traditioner är kvar. Dansarna och lekarna. Det populära chockladhjulet. Hon hoppas på ett midsommarfirande i Kvarnparken nästa år.

– Det skapar en gemenskap som är viktig för många, inte minst för oss i föreningen, säger hon.

Midsommar i västra Danderyd

Utdrag ur Franciska Sieurin Lönnqvist artikel:

"Självklart så har lokala arrangemang ordnats av de boende runtomkring, till exempel har firanden anordnats vid Borgenbryggan, vid ”trekanten” på Skogsviksvägen samt vid Danderydsvallen. Säkert fanns det fler platser.

Men det stora firandet tog sin början när Danderyds hembygdsförening började arrangera det hela i början av 40-talet. Först ordnades firandet på Danderydsvallen. En dansbana fanns också, och firandet pågick sent in på kvällen."

Visa merVisa mindre

En av fyra hembygdsföreningar

I Danderyd finns fyra hembygdsföreningar.

Danderyds hembygdsförening, Enebybergs gårds förening, Samfundet Djursholms Forntid och Framtid och Sällskapet Amorina i Stocksund.

Visste du att...

Danderyds hembygdsförening firar 80 år i år? Det första mötet i föreningen anordnades i samband med midsommar, av hembygdsintresserade invånare, som arrangerades på Danderydsvallen.