Inställda luciatåg – så räddar kyrkorna stämningen

Årets luciafirande blir som det mesta annat annorlunda i år. Men för den som ändå vill fira och hitta stämningen finns det en rad alternativ.

  • Publicerad 13:00, 7 dec 2020

Kyrkorna i Farsta, Skarpnäck, Årsta-Enskede och Vantörs församlingar håller öppet för besökare, men samtliga har i sista stund ställt om verksamheten och blivit mer digitala. Det blir inga klassiska luciatåg den här veckan, men andra lösningar sprider ändå stämning.

Digitala tåg

I Farsta har församlingens pedagoger och musiker fixat en digital julkalender, och på luciadagen den 13 december blir det filmklipp med luciatåg i miniformat som går att se på sociala medier och församlingens Youtube-kanal.

I den digitala julkalendern publiceras varje morgon dikter, julböner, pyssel-tips, julspel och kortare andakter. Samma koncept satsar Skarpnäcks församling på, med digital julkalender fram till den 25 december. I kalendern kommer det att vara ett digitalt luciatåg den 13 december.

Julkonsert att streama

I Årsta-Enskede församling och Vantörs församling sänder man förinspelade gudstjänster varje söndag via församlingarnas hemsidor.

Det blir också en streamad julkonsert den 17 december med musiker från Årsta-Enskede församling. Församlingen brukar vanligtvis ordna ett luciaspel, men publicerar den 13 december en kortare film om lucia för att sprida stämning. Och från första advent har de som varit pysselsugna kunnat komma till församlingshemmet i Årsta för att hämta en pysselpåse att ta med hem, som alternativ till pysseldagarna som annars brukar ordnas inför jul.

Trots att det mesta av firandet är inställt i år kan det ändå bli stämning, tack vare digitala satsningar. Foto: Mostphotos