BILDEN ÄR ALLT. ’’Det kan vara hur gott som helst, men ser det inte gott ut så bryr sig ingen’’, säger Camilla Hamid. Foto: Claudio Britos

Instagramkändisen vågade inte visa sitt ansikte

Hon vågade inte visa sitt ansikte av rädsla för en antimuslimsk hatstorm. När hon trotsade sin oro möttes hon av kärlek. Camilla Hamids matblogg Mykitchenstories har sedan dess bara fortsatt att växa.

  • Publicerad 15:47, 19 jan 2018

Jag vet att jag inte tillhör en grupp människor som är poppis i världen. Jag är muslim, okej, alla gillar inte mig. Jag tänkte att så fort de får veta att jag är muslim så kommer alla avfölja.

På bara två år har Camilla Hamid gått från att baka för sig själv till att baka för hela svenska folket. Hon är en influencer på Instagram, med 19 000 följare och har en blogg med över 500 recept på TV4:s receptsajt Köket.

Men när hon för ett år sedan vann pris för Sveriges bästa bak- och dessertblogg hade hon ännu inte visat sitt ansikte för sina följare.

– Jag vet att jag inte tillhör en grupp människor som är poppis i världen. Jag är muslim, okej, alla gillar inte mig. De kommer avfölja så fort de får veta att jag är muslim, tänkte jag. Det tog väldigt lång tid för mig innan jag tänkte att det här är jag. Vill man följa mig så får man följa hela mig. Inte bara min kompetens. 

Hon har aldrig fått ångra sitt beslut.

– Jag möttes istället av jättemycket kärlek. Jag blev så glad. Det var som att jag hade egna fördomar om hur folk skulle bemöta mig.

Jag har inte sagt till mina läsare vad jag har gjort under alla de här åren. Jag har inte sagt att jag har jobbat skift i tunnelbanan, att jag har pluggat och fött två barn. Men när jag tog examen så tänkte jag att hela världen skulle få veta.

FÖRÄLDER. Camilla bollar jobb, skola och blogg med att vara tvåbarnsförälder.

Recept på Camillas hyllning till hemorten Flemingsberg: Succébloggaren hyllar Flempan med eget bakverk

Skummar du igenom @Mykitchenstories.se på Instagram är selfien näst intill obefintlig. Du kan inte heller se bilder av Camillas barn. Hon håller sitt privatliv privat. Men förra helgen hittar man henne plötsligt i flödet inklämd mellan ett gäng citronmaräng-crêpes och en fudge brownie med chokladtosca.

– Jag har inte sagt till mina läsare vad jag har gjort under alla de här åren. Jag har inte sagt att jag har jobbat skift i tunnelbanan, att jag har pluggat och fött två barn. Men när jag tog examen så tänkte jag att hela världen skulle få veta.

Nu är hon färdigbakad fritids- och bildlärare och ska nu ta en välförtjänt paus från allt förutom barnen och bloggen ett tag. De senaste åren har inte alltid varit lätta.

– Ibland känner man bara att man håller andan tills man når i mål. Men det är så värt det när man är där.

– Jag har fått meddelanden från andra kvinnor som också har barn och bollar flera grejer. De har varit på väg att ge upp och så ser de mitt inlägg och tänkt att de ändå ska köra på. Det är häftigt att ha den inverkan på människor. Att jag kan inspirera till att fortsätta kämpa.

Hur ser du på kvinnors situation i Sverige idag när det kommer till ansvar i hemmet och förväntningar på att vara högpresterande i skola och jobb?

– Jag har lite dubbla känslor inför det där. Det finns så många fantastiska kvinnor som kan och orkar göra det. Det är ju jättebra att man som kvinna kan göra både karriär och familj men det är samtidigt problematiskt om man tar för givet att alla kvinnor ska och kan göra det. Det ska ju liksom bara vara så om man som kvinna själv vill göra det, inte för att samhället förväntar sig det.

– En stor anledning till att jag klarade av det var för att jag älskar det jag gör. Jag älskar att vara lärare, influencer och mamma. Älskar man det man gör är det inte jobbigt även om det stundom kan vara utmanande.