Från vänster till höger: Observatorielundens övre lekplats, Ältadalens aktivitetspark, Barnens Wäsby verkstäder och Trollparken i Årsta.

Instafamilj tar dig på lekparkssafari i Stockholm

Det började som ett bildstöd för barn med autism och har sedan utvecklats till ett konto med flera hundra utflyktstips för leksugna stockholmare. Nu delar familjen Penhoff-Hansson, som ligger bakom Instagramkontot @lekparkssafari, med sig av sina smultronställen.

  • Publicerad 16:19, 23 jul 2020

För oss är det här ett kul sätt att se hela Stockholm, på ett annorlunda sätt.

För familjen Penhoff-Hansson har det ibland varit en utmaning att ta sig utanför dörren. Med två barn inom autismspektrat tog ibland den sociala ångesten över. Men sedan de startade Instagramkontot @lekparkssafari har livet blivit lite lättare – och mer lekfullt.

– Vi ville skapa ett bildstöd för autistiska barn. De behöver ofta bilder för att kunna förbereda sig. Det var den främsta anledningen, men det har ju per automatik även blivit ett utflytkstipskonto, säger Lisa Penhoff, mamman
i familjen.

Det började hösten 2019 med att Lisa åkte ut själv och fotade bildstöd inför kommande familjeutflykter. Inte ens ett år senare har Lisa och familjen sammanlagt besökt nära 300 lekplatser och badstränder i alla möjliga områden runt om i Stockholm. Målet är att besöka alla lekplatser i hela länet.

– För oss är det här ett kul sätt att se hela Stockholm, på ett annorlunda sätt. Lekplatser finns ju överallt, säger Lisa Penhoff.

Huddinge sticker ut

På kontot har varje stadsdel och kommun fått en egen kategori. Varje inlägg består av flera tydliga och beskrivande bilder, samt en text med grundläggande information som vägbeskrivning, om det finns toalett och vilka åldrar lekplatsen passar för.

Eftersom familjen har knappt 800 lekplatser kvar att testa tycker Lisa Penhoff att det är svårt att peka ut ett favoritområde. Men Huddinge sticker ut än så länge, säger hon. Det är en av kommunerna som har valt att satsa på att bygga unika lekplatser, som Lisa kallar utflyktslekplatser. Ett exempel är LasseMaja-lekplatsen i Skogås.

– Många lekplatser verkar bytas ut nu och då satsar man ofta på att skapa unika lekplatser. Jag är förvånad över att det finns lekplatser som det inte ens går att googla fram bilder på som är helt unika i sin utformning.

Har du något smultronställe?

– Vi var nyss i Mattlekplatsen i Huddinge och den vill barnen jättegärna åka tillbaka till. Det finns mycket klättermöjligheter och det fanns en ganska speciell gunga som bygger på en matematisk princip som vi inte riktigt lyckades klura ut.

Om du fick designa en egen lekplats, hur skulle den se ut?

– Det skulle vara en kombination av klättring och en utformad för att bidra till barnens fantasi.

Studsigt. Matteparken, Skogås. ”Den var jätterolig för att det finns en stor, väldigt studsig studsmatta.” Foto: Privat

Familjen Penhoff-Hanssons smultronställen

Fredsborgsparken/Kaninparken i Årstadal/Liljeholmen: Vattenlek på sommaren och passar för yngre barn. Finns flera andra lekplatser i närområdet. Lekparken är inhägnad. Ingen offentlig toalett. Adress: Förmansvägen/Fredsborgsgatan.

Barnens Wäsby verkstäder i Upplands Väsby: Temat är Upplands väsbys historia. En aktivitetspark med pumptrackbana precis bredvid (en av de få gjutna i Stockholms län).
Ta med sparkcykeln! Finns stor parkering och toalett. Adress: Vilundaparken.

Fruktlekparken i Liljeholmen: En favorit bland yngre barn. Vem gillar inte frukt? Stockholms första temalekplats. Nära till kollektivtrafik och Liljeholmens centrum med caféer, butiker, parkering och toalett. Adress: Liljeholmsgränd 15

Ältadalens aktivitetspark i Älta: Det finns jättemycket att balansera och klättra på och en jättelång rutschkana. Tre olika lekparker för de mindre, mellanstora och stora barnen. Finns flera grillplatser. Ingen offentlig toalett eller besöksparkering. Adress: Storkällans väg 25.

Sjötorpsparken/Matteparken i Skogås: Ny lekplats med tema matematik och fysik. Kul med tema. Gungan tog ett tag att klura ut. Finns inte offentlig toalett, men nära till Skogås centrum.

Trollparken i Årsta: Jättemånga troll mitt ute i skogen. Dirtbikebana. Ingen toalett. Adress: I Årstaskogen mellan Årsta IP och Gullmarsvägen.

Västerholmsparken i Skärholmen: En lekplats för de lite äldre barnen. Klätterlek med en annorlunda studsmatta och en puckelbollplan. Toalett finns. Adress: Lammholmsbacken 56.

Observatorielundens övre lekplats i Vasastan: Mycket klätterlek. Bland annat en stor modell av Jupiter med klättergrepp och en strandad luftballong. Planeten kan snurra och lyser i mörkret. Toalett finns.

Annedalsparken i Bromma: Klätterlek i form av jättegädda. Plaskdamm. Toalett finns. Adress: Emils gata.

Junotäppan i Gamla stan: Gamla stans enda lekplats som är lite undangömd. Lekplatsen är inhägnad och har temat landet och staden. Passar de yngsta. Ingen toalett. Adress: Prästgatan.

Svandammsparken i Midsommarkransen: Nybyggd klätterställning för de äldre och fina bockarna Bruse statyer med bro. Plaskdamm. Toalett finns.

Sångfågeln i Alby: Plaskdamm, klätterlek och roliga gungor. Svårt att hitta parkering. Ingen toalett. Adress: vid Grindtorpsskolan.

Visa merVisa mindre