Insekt kan stoppa bygget av 800 bostäder

En liten nattslända hotar kommunens jätteprojekt Trädgårdsstaden. 800 bostäder riskerar att aldrig se dagens ljus efter att länsstyrelsen förbjudit kommunen att bygga in 199 meter av Sätrabäcken, rapporterar Hem & Hyra.

  • Publicerad 11:08, 14 feb 2020

Det var i november som det första spadtaget för vad som ska bli Trädgårdsstaden i Upplands-Bro äntligen togs.

Först ut var Riksbyggens bygge av 800 bostäder. Men nu rapporterar Hem & Hyra att hela projekt är hotat – av en nattslända.

För att möjliggöra bygget av Trädgårdsstaden har kommunen planerat att bygga in 199 meter av Sätrabäcken i en kulvert.

Det här föll inte i god jord hos länsstyrelsen som i ett beslut förbjuder kommunens planerade kulvertering. Detta gör myndigheten med stöd av miljöbalken.

– Att bygga en ganska lång kulvert över ett öppet vattendrag skulle göra det svårare för till exempel sländor och groddjur att hitta mat och lägga ägg. Det är också negativt för växtlivet eftersom frön får svårare att spridas via vatten, säger Malva Ahlkrona, handläggare vid enheten för mark- och vattenskydd, Länsstyrelsen Stockholm till Hem&Hyra.

Samhällsbyggnadsutskottets ordförande Janne Stefansson (KD) beskriver att kommunen blev tagna på sängen av beslutet och kallar det hela för ”en riktig kalldusch”.

– Vi har upphandlat markarbeten och skulle skriva på papper i måndags så att de kunde starta, men vi fick avbryta och skrev inte på, säger han till tidningen.

Nu tittar kommunen på möjligheten att skicka in alternativa lösningar på kulvertbygget till länsstyrelsen, att överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen ses samtidigt över.