Avspärrningar i Kungsängen under morgonen. Foto: Åsa Sommarström

Insatsen avblåst efter bombhotet: ”Väskan omhändertagen”

En misstänkt bombväska hittades utanför kommunhuset i Upplands-Bro och boende i närheten evakuerades. Efter att väskan undersökts är faran över och avspärrningarna kommer efter hand att hävas.

  • Publicerad 06:32, 27 maj 2020

Ett viktigt meddelande, ett så kallat VMA, gick tidigt på onsdagsmorgonen ut till allmänheten i Kungsängen efter ett fynd av en väska märkt med ”bomb”. Polisen fick larmet vid femtiden på morgonen och en omfattande insats tog sin början.

Foto: Åsa Sommarström

Foto: Åsa Sommarström

Boende evakueras

Efter en första undersökning av föremålet kunde polisen inte utesluta att det handlade om en bomb och boende i närheten evakuerades.

– Vi blev tillsagda att lämna lägenheten så fort som möjligt av polisen, berättade en evakuerad granne till Mitt i:s reporter på plats.

Foto: Åsa Sommarström

Gun Andersson var en av de som har blivit evakuerade under morgonen. Foto: Åsa Sommarström

– Jag har bott i huset sen det var nytt så i tretton år. Det känns fruktansvärt det här, säger Gun Andersson som också bor i den fastighet som evakuerades.

Foto: Åsa Sommarström

Flera bildbränder under natten

Under natten till onsdag har också flera bilbränder skett i både Bro och Kungsängen. Polisen menar att det är för tidigt att uttala sig om bilbränderna har något samband med det misstänkta föremålet vid kommunhuset.

– Det är såklart en arbetshypotes att det hör ihop. Det kan tyckas märkligt att det brinner på flera platser i kommunen och att det sedan hittas en väska med en misstänkt bomb. Att man riktar ett bombhot mot kommunen behöver heller inte vara kopplat till bilbränderna, men det är en möjlighet som inte kan uteslutas, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

Flera bilbränder i Upplands-Bro under natten

 

Foto: Åsa Sommarström

Inga luncher för elever

På grund av situationen vid kommunhuset kan inga gymnasieluncher hämtas hos restauranger i Kungsängen centrum under onsdagen. Restaurangerna som påverkas är enligt kommunen Mr Wok, Kungsängen Restaurang & Sportsbar, Café Boulevard, Petjos, GC Kök & Bar samt Kungsängen Thai wok & Sushi.

Kommunen känner inte till hot

Kommundirektör Ida Texell säger till Mitt i att samtliga anställda på kommunhuset ska jobba hemma tills annan information kommer.

Hon säger även att hon inte känner till att något hot riktats mot kommunen via mejl eller telefon.

– Så det fysiska hotet består av det misstänkta föremålet, säger Ida Texell.

Kommunens krisledning är aktiverades tidigt på morgonen.

Faran över – väskan ofarlig

Under förmiddagen undersökte polisens bombtekniker den misstänkta väskan och bedömde den därefter som ofarlig. Avspärrningarna kommer enligt polisen efter hand att hävas men en mindre avspärrning kommer att vara kvar så länge teknikerna arbetar på platsen.

– Väskan är omhändertagen, säger kommundirektör Ida Texell till Mitt i.

Tågtrafiken vid Kungsängens station har släpps på igen och de personer som evakuerats eller inte haft tillträde till sina arbetsplatser kan nu återgå, meddelar polisen.

Bålstabo cyklade på skyddsobjekt

En 54-årig man boende i Bålsta döms till sammanlagt 39 200 kronor i böter för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, ringa brott. Brottet ska ha begåtts vid vid Högstamalmvägen i Bålsta. Mannen har...onsdag 4/8 13:52

Åldring sparkade personal

En arbetsolycka alternativt allvarligt tillbud har skett på ett äldreboende i Håbo. Detta enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket från arbetsgivaren. Några medarbete skulle hjälpas åt att byta...onsdag 4/8 13:18