Insats fördubblade anmälda knarkbrott

Ett större fokus på narkotika och bättre fördelning av resurser löser fler brott i västerort. Insats Speedway inleddes för en månad sedan – och polisen ser redan positiva effekter.

  • Publicerad 13:54, 11 maj 2015

Av de brott som Västerortspolisen upptäckt tack vare insatsen den senaste månaden finns bland annat 201 narkotikarelaterade brott. I mars då insatsen ännu inte hade startat låg siffran på 93.

– Det är sällan vi får in några anmälningar som rör narkotika, där måste vi arbeta uppsökande. Tack vare den här insatsen har vi nu fått resurser att göra det och det har gett resultat, säger närpolischefen Peter Saarman.

Tanken är att fler poliser ska patrullera i området och att samverkan med de lokala näringsidkarna ska bli bättre. Närpolisbefäl My Kreffe Olsson tror att fler poliser på gatan skapar en känsla av trygghet, vilket hon hoppas ska öka förtroendet för polisen.

– När folk känner igen poliserna som patrullerar i området tror jag också att det blir lättare att prata med oss, säger hon.

Insatsen är prioriterad, vilket innebär att Västerorts­polisen nu inte behöver rycka in vid fotbollsmatcher eller andra evenemang.

– På så sätt kan vi arbeta koncentrerat här. Vi jobbar i stort sett med samma resurser som innan, men nu är vi fler poliser ute på fältet samtidigt, säger My Kreffe Olsson.

”Insats Speedway” utgår från de platser i västerort som enligt Polisens trygghetsmätningar anses vara mindre säkra.

– Hässelby gård är ett exempel. Men vi syns och verkar så klart över hela vårt upptagningsområde, säger My Kreffe Olsson.

Flera butiksägare i området som Mitt i har pratat med säger att de märker av att fler poliser syns ute.

– Det är viktigt att de är här och att de syns. Det skapar en bra miljö och är en trygghet för oss handlare, säger Tobias Mattsson på Ica Supermarket Hässelbytorg.

Göran Rosberg vid Frisörbolaget i Hässelby håller med.

– De är synligare nu, faktiskt. Det är väldigt positivt, säger han.

Fakta

Tre polisområden slogs ihop

Speedway är den första insatsen som genomförs sedan den nya polisom­organisationen trädde i kraft vid årsskiftet.

Tre lokalpolisområden, Bromma, Hässelby/Vällingby och Ekerö har samlats i en och samma enhet och verkar i hela västerorts­området.

Några av de brott som uppdagats under månaden var framställan av narkotika, försäljning av narkotika, narkotikainnehav för eget bruk, dopingbrott, drograttfylla, vapenbrott och hastighetsöverträdelser.

Källa: Västerortspolisen

Visa merVisa mindre