Insändaren som Daniel Källenfors (M) kommunstyrelsens ordförane, och Erik Centerlind (M) vice ordförande för utbildningsnämnden, har skrivit – och som har publicerats på lidingonyheter.se och florerat i sociala medier – varnade för att kvoter, lottning och tvångsbussning av elever till problemskolor kan bli verklighet på Lidingö om regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna får bestämma hur man ska nå en mer jämlik skola.

Det är bara det att de förslagen inte finns. I utredningen ”En mer likvärdig skola – minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning” som Källenfors och Centerlind hänvisar till står att både det fria skolvalet och närhetsprincipen ska gälla.

Kritiken från andra lokalpolitiker på Lidingö lät inte vänta på sig.

– Det är helt galet. Politisk argumentation måste grunda sig på fakta. Annars urholkas det demokratiska samtalet, säger Patrik Sandström (MP), gruppledare för Miljöpartiet.

Amelie Tarschys Ingre (L) ordförande i utbildningsnämnden, är inne på samma spår.

– Vi har jättehög kvalitet i skolan och det ska vi fortsätta att ha. Det här är bara att skrämmas och inte värdigt en kso (kommunstyrelsens ordförande), säger hon.

Tarschys Ingre poängterar att det är kommuner som ansvarar för att erbjuda grundskola inom kommunen.

– Alla Lidingöbarn som vill får gå i grundskolan på Lidingö och det är inte aktuellt att bussa dem till olika skolor inom Lidingö.

Daniel Källenfors (M), medger att konkreta förslag om att bussa elever från eller till Lidingö inte finns. Han noterar snarare att det blir vanligare att ifrågasätta närhetsprincip och fritt skolval.

– Socialdemokraterna i Stockholms stad vill gå längre och Per Bolund vill ta bort närhetsprincipen. Vi ser att de här diskussionerna, där närhetsprincipen underställs social ingenjörskonst pågår, säger han

– Det finns ett reellt hot mot valfriheten och föräldrars bestämmanderätt. Jag är inte alls säker på vilka förslag regeringen kommer att lägga och jag noterar att många tycker att det här är väldigt bra, vilket är oroande.

I den debatt som drog i gång i sociala medier kallade Patrik Sandström (MP) Källenfors och Centerlinds argumentation för ”billig populism” och att de ”tog Trump-stilen till Sverige”.

– Vänsten försöker styra debatten. Jag vill prata om fritt skolval och de kommer med Trump, populism och främlingsfientlighet, säger Daniel Källenfors.

Men Patrik Sandström tycker att det är befogat att tala om populism.

– Insändarskribenterna spelar på människors rädsla och berättigade oro för det som händer i förorter runt Stockholm. Men det har inget med skolvalet att göra, i synnerhet inte på Lidingö där vi inte har sådana områden.