"Dagens mångväxlade cyklar har blivit fartvidunder, som på flera sätt skrämmer vettet ur andra trafikanter. Och som grädde på eländet har vi nu fått elsparkcyklisterna. Visst, ansvariga myndigheter skruvar lite på sig, och försöker lägga ansvaret på varandra – eller försäkringsbolagen.

Och man tror att den fria marknaden ska bringa ordning genom olika begränsningar – nu senast p-böter. Men huvudproblemet – cyklistens egen körförmåga, att köra tillräckligt trafiksäkert och hänsynsfullt mot andra trafikanter – det vill man inte ställa krav på.

Vi har krav på körkort eller förarbevis på nästan alla andra fordon – nu senast vattenskoter från och med den 1 maj 2022. Likaså ställs krav på badvett och simkunnighet i skolan. Men det mest använda alldagliga fordonet cykeln – det låtsas man som att tillräckliga kunskaper är medfödda!

Och eftersom ingen vuxen någon gång fått någon adekvat cykelundervisning, så kan man inte heller begära att föräldrarna ska kunna undervisa sina barn.

Barnen är framtiden, sägs det. Så varför inte begåva dem med ett cykelkörkort när man gått ut grundskolan? Och införa trafikvett på schemat redan i mellanstadiet. Mycket av trafikreglerna är ju gemensamma för alla fordon, så kunskaperna har man sedan igen, när man sedan tar körkort för andra fordon.

Cirka 2 000 allvarligt skadade cyklister varje år – och redan 2021 över 1 000 skadade med elsparkcyklister inblandade – visar att information på frivillig basis inte räcker.

Jag tror alla någon gång fått hjärtat i halsgropen, för att ringklocka inte används. Att möta cykelspöken utan lyse i mörker, är väl inte heller någon höjdare. Gator och trottoarer har blivit en lekstuga, där gående behöver livvakter mot cyklister. Hur länge ska detta få fortsätta?"