Enligt Humana går överskottet från försäljningen av insamlade kläder till biståndsverksamhet, men det ifrågasätts av kritiker. Foto: Sofia Ekström

Insamling kan vara bluff

Hittills i år har Humana Sverige, tidigare UFF, samlat in 1 535 kilo kläder genom sin container nedanför Tempo i Husby. Men föreningen är ifrågasatt och kritiker menar att biståndsverksamheten enbart är en fasad.

  • Publicerad 08:32, 3 sep 2012

På parkeringen på Bergengatan nedanför Tempo i Husby står en grön behållare för insamling av kläder.

Hur den kom dit verkar ingen riktigt veta, och varken ansvariga på Tempo eller förvaltare hos markägaren Stendörren känner till att det skulle finnas avtal eller överenskommelse med Humana, föreningen som äger klädlådan.

På Humana Sverige säger man att containern placerades där 2006 och att man då gjorde ett muntligt avtal med butikschefen.

I Husby samlade Humana in 2 450 kilo begagnade kläder under 2011. Hittills i år har man samlat in över 1 500 kilo.

Enligt föreningen går överskottet av försäljningen, som sker framför allt i Baltikum men även i egna butiker i Sverige, till biståndsverksamhet i Afrika och Indien.

Humana hette tidigare UFF, men fick nytt namn och ny färg på klädlådorna när UFF gick i konkurs 2003.

Enligt en granskning som Dagens Nyheter då gjorde gick pengarna från UFF:s klädinsamling till den danska sektliknande Tvindrörelsen och ledarna i Lärargruppen. Rörelsens ledare, Amdi Petersen, är försvunnen och efterlyst av polisen sedan 2006, misstänkt för bland annat bedrägeri och skattebrott.

Exakt hur pengarna används i dag är svårt att kontrollera. Humana har inte 90-konto, det insamlingskonto som utfärdas av Svensk insamlingskontroll och ger givare trygghet i att pengar och gåvor används på rätt sätt.

– Jag kan säga så här. De hade 90-konto förr men har inte det i dag. Har de inte 90-konto står det inte under vår kontroll. Man får själv ta reda på om de känns seriösa ­eller inte, säger Tommy Jonsson på Svensk insamlingskontroll.

I april 2007 sa Trond Narvestad till Lokaltidningen Mitt i att de skulle söka 90-konto under året. Men nu, fem år senare, har fortfarande ingen ansökan gjorts.

– Vi har inte gjort det, nej. Vi har haft lite ekonomiska problem. För att ha 90-konto ska man bland annat ha sund ekonomi, och vi vill inte söka förrän vi är säkra på att kunna få ett ja, säger Trond Narvestad.

Varför ska man lägga kläder hos er om ni har ekonomiska problem och man inte kan veta att hjälpen når de behövande?

– Humana erbjuder en möjlighet för medborgarna att på ett lätt sätt återvinna sina kläder. Och det kostar inte kommunen ett öre, säger Lena Eriksson på Humana.

Den engelske journalisten Mike Durham har under mer än tio års tid granskat det världsomspännande nätverk där Humana Sverige ingår. Han anser att föreningen är pengadriven och att biståndsverksamheten endast är en fasad.

– Personerna som driver Humana Sverige utnyttjas troligen, precis som de fattiga människorna i tredje världen och alla de som skänker sina gamla kläder, säger han.

Trond Narvestad har dock aldrig tvivlat på sin verksamhet och menar att det gjorts både interna och externa granskningar, och att det aldrig kommit fram några oegentligheter.

– De har gått in heltid för att skapa skandaler kring oss, och jag vet inte vad deras motiv är, säger han.

Jag kan säga så här. De hade 90-konto förr, men har inte det idag.tommy Jonsson, svensk insamlingskontroll

Fakta

Två olika bilder av Humana

Humana Sverige ingår i nätverket Humana People to People. På humanasverige.org kan du läsa deras beskrivning av verksamheten.

En annan bild av Humanas verksamhet ger journalisterna Mike Durham och Frede Jakobsen, redaktörer för tvindalert.com, en sajt där nätverket Humana People to People granskas och kritiseras.