Insamling för åtalade konstnären Saga Berlin

På tisdagen startades en insamling på Facebook för att stötta konstnären Saga Berlin som står åtalad för grov skadegörelse för klotter på Hägerstensbadet.

  • Publicerad 14:44, 9 okt 2018

På måndagen avslutades rättegången mot Saga Berlin och tre medåtalade. De är misstänkta för grov skadegörelse och medhjälp till grov skadegörelse efter att en bassäng på Hägerstensbadet klottrades ner 2016.

Stödinsamling startade på tisdagen

Saga Berlin riskerar höga böter och att betala Stockholms stads saneringsnota på över 300 000 kronor.

På tisdagen startades en stödinsamling för konstnären.

På Facebooksidan skriver de som startat insamlingen:

”Nu riskerar Saga att dömas till ett skadestånd. Det är pengar som Saga inte har eftersom hon de senaste året inte kunnat arbeta. Hon har nämligen suttit i en annan rättegång. Förra året var Saga en av de som blev påkörda på Drottninggatan. Tiden efter svävade hon mellan liv och död och sviterna av attacken kommer följa henne resten av livet. Skadeståndet för att få livet raserat är en bråkdel av det kommunen begär i skadestånd för ett konstverk.”

Flera hundra stöttar Saga Berlin

Fler hundra personer har visat sitt stöd för konstnären. Bland andra kulturhuset Cyklopen i Bandhagen och tidigare riksdagsledamoten Rosanna Dinamarca (V).

Saga Berlin nekar till brott. Till ETC säger hon:

– Jag känner mig jätteorolig och har stark sorg. Vissa dagar känner jag mig skitdum och ångrar allting, vissa dagar känner jag bara att det här verket visar på vilket sopigt sätt staden behandlar sina medborgare.

Om hon frias lovar hon att betala tillbaka pengarna som samlats in.

– Och jag kommer så klart betala tillbaka allt om jag skulle frias. Det skulle ju vara magiskt om jag blev friad, säger hon till ETC.

Domen meddelas den 23 oktober klockan 11.