Dömd. Enligt tingsrätten kunde 35-åringens attack lett till parets död. Foto: Sofia Ekström

Inneboende knivhögg värdpar

Den 35-årige mannen var inneboende hos ett äldre par som tyckte att han börjat bete sig hotfullt. På natten gick han till attack med två knivar. Nu har han dömts av tingsrätten.

  • Publicerad 07:15, 21 dec 2020

Den äldre mannen hade tittat på tv när han hörde oväsen från villans nedervåning där den 35-årige mannen var inneboende.

Sedan dök mannen upp på övervåningen, "tokskrek", och rusade på honom med en kökskniv i ena handen och en brödkniv i den andra.

Händelsen inträffade strax efter midnatt i augusti i Åkersberga.

Skriken fick kvinnan i huset att vakna. När hon kom ut i hallen fälldes hon bakifrån av 35-åringen som satte sig på henne. Kvinnan har beskrivit det som ”en skräckfilm som man upplevde på riktigt”.

35-åringen avbröt inte angreppet mot kvinnan förrän den äldre mannen kom till undsättning. Då låste han in sig på toaletten tills polis och ambulans kom.

Rättspsykiatrisk vård

Enligt 35-åringen var hans avsikt bara att skada, inte döda, paret. Han har uppgett att han nyligen blivit arbetslös, hade ett psykiskt sammanbrott och haft svårt att sova på grund av att paret, enligt honom, ”förde oväsen”. Prover visade dessutom att han använt narkotika.

35-åringen erkände grov misshandel, men dömdes av Attunda tingsrätt för två fall av försök till dråp, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska dessutom betala närmare skadestånd och utvisas ur landet i 15 år.

Enligt mannens advokat är det ännu oklart om han kommer överklaga domen.

Dömdes för dråpförsök

35-åringen ville bli fälld för grov misshandel och åklagaren ville i första hand döma honom för två försök till mord.

Domen blev i stället rättspsykiatrisk vård för två försök till dråp. Hade han dömts till fängelse hade vart och ett brotten kunnat ge fängelse i fyra och ett halvt år.