Den äldre mannen hade tittat på tv när han hörde oväsen från villans nedervåning där den 35-årige mannen var inneboende.

Sedan dök mannen upp på övervåningen, "tokskrek", och rusade på honom med en kökskniv i ena handen och en brödkniv i den andra.

Händelsen inträffade strax efter midnatt i augusti i Åkersberga.

Skriken fick kvinnan i huset att vakna. När hon kom ut i hallen fälldes hon bakifrån av 35-åringen som satte sig på henne. Kvinnan har beskrivit det som ”en skräckfilm som man upplevde på riktigt”.

35-åringen avbröt inte angreppet mot kvinnan förrän den äldre mannen kom till undsättning. Då låste han in sig på toaletten tills polis och ambulans kom.

Rättspsykiatrisk vård

Enligt 35-åringen var hans avsikt bara att skada, inte döda, paret. Han har uppgett att han nyligen blivit arbetslös, hade ett psykiskt sammanbrott och haft svårt att sova på grund av att paret, enligt honom, ”förde oväsen”. Prover visade dessutom att han använt narkotika.

35-åringen erkände grov misshandel, men dömdes av Attunda tingsrätt för två fall av försök till dråp, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska dessutom betala närmare skadestånd och utvisas ur landet i 15 år.

Enligt mannens advokat är det ännu oklart om han kommer överklaga domen.