Daniel Midelf och Michael Fridebäck är med i den arbetsgrupp som räddat innebandyklubben Haninge FBC från konkurs. Foto: Pekka Pääkkö

Innebandyn räddad i sista sekunden

Haninge har i många år varit en stor innebandykommun. Nu har ett dråpslag avvärjts. Klubben Haninge FBC var i somras nära konkurs vilket skulle ha hotat innebandyakademin på Fredrika Bremergymnasiet.

  • Publicerad 07:33, 25 sep 2015

Lördagen den 19 september var både mörk och ljus för Haninge FBC.

Dystert var så klart att herrlaget förlorade premiären mot FBI Tullinge med 4–42 vilket är det största nederlaget någonsin i svensk division 1-historia.

Desto roligare var att Haninge, med bara sex utespelare, ändå kom till start och därmed räddade säsongen. Vid walk over hade det blivit uteslutning.

– Det var en heroisk insats av killarna som räddade både oss och Haninge som en stor innebandykommun, säger Daniel Midelf, tillförordnad ordförande i Haninge FBC. De visade verkligen hjärta.

Bakgrunden är att Haninge FBC inför denna säsong var ytterst nära konkurs. Skulderna uppgick till 288 000 kronor. Klubben hade tappat den största sponsorn och därmed 300 000 kronor i intäkter.

I juni bad man kommunen om en nödhjälp på 200 000 kronor, men lovades bara 20 000.

– Den summan gör varken från eller till, säger Midelf. I juli hade vi årsmöte och det kom bara tre personer plus styrelsen. Då fattade jag beslutet att lägga ner klubben.

Herrlagets spelare skingrades, herrjuniorlaget splittrades, och de fyra ungdomslagen flyttade till Vendelsö IK.

Men Midelf beslutade sig ändå för att gripa ett sista halmstrå. Han kontaktade Michael Fridebäck (M) som förutom att vara före detta ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Haninge även är en stor idrottsentusiast.

Fridebäck såg allvaret i det som höll på att ske.

– Om Haninge HBC går i konkurs skulle det inte finnas något elitlag kvar i kommunen. Det skulle i sin tur innebära att innebandyakademin på Fredrika Bremergymnasiet skulle riskera nedläggning.

Regelverket säger att det krävs minst ett elitlag i kommunen för att utbildningen ska få vara kvar. Division 1 räknas som elitnivå.

– Vi var tvingade att göra något, säger Fridebäck. Det var ju innebandyn som satte Haninge på Europakartan och jag tänker då på Haninge IBK:s herrar som på sin tid vann tre SM-guld och två Europacuptitlar.

Fridebäck, Daniel Midelf och företrädare från kommunens övriga innebandyklubbar samt innebandyakademin bildade en arbetsgrupp med syfte att rädda herrlaget. Man samarbetar för att skapa bredd och gemensamt ta ansvar för elitverksamheten genom Haninge FBC. Någon sammanslagning med de andra innebandyklubbarna i kommunen har dock aldrig varit aktuell.

Arbetsgruppen lyckades. Man hittade nya lokala sponsorer som bidrog med totalt 150 000 kronor. Kommunen ändrade sig och skjuter nu till 40 000 kronor. Tack vare detta kunde klubben betala avgiften för förbundslicensen.

Men utan spelare finns inget lag. Även där har läget ljusnat betydligt.

– Grabbarna som fanns kvar kontaktade kompisar med innebandybakgrund. På den senaste träningen var vi 20 man, säger Daniel Midelf.

Fakta

Haningeklubb var bäst i hela Europa

Innebandy är, och har varit, en stor sport i Haninge.

Kommunen har fem innebandyklubbar med lag i seriespel: Haninge FBC, Tungelsta IF, Västerhaninge IBK, Malmens SF och Vendelsö IK.

Fredrika Bremergymnasiet har en innebandyakademi med 40 elever i varje årskull.

Klart framgångsrikast var herrlaget i numera icke existerande Haninge IBK med tre SM-guld och två Europacuptitlar.

Visa merVisa mindre