Fokus. Hanna Nordstrand från Åkersberga gjorde stor succé under U19-VM där Sverige tog guldmedalj. ''I Innebandy brukar Sverige vara favoriter till att ta guld, så det gäller att kunna behålla fokus och leverera under press''. Foto: IFF Floorball

Innebandyfeber i Åkersberga

Åkersberga debuterar i Svenska Superligan mot lokalrivalen Täby nu i helgen. Då gör supertalangen Hanna Nordstrand debut på allra högsta nivå. Premiären sker kort efter att hon var delaktig i ett svenskt VM-guld med U19-landslaget.

  • Publicerad 08:00, 16 sep 2022

I Åkersberga bor en 17-årig tjej som vid sidan av sina studier ägnar fritiden åt innebandy. Hanna Nordstrand var endast tre år gammal när innebandykarriären inleddes.

Tack vare pappa

Hanna började spela innebandy i moderklubben Åkersberga IBF, som hennes pappa Mikael Nordstrand var med och bildade.

– Pappa är den främsta anledningen till att jag började med innebandy. Han var med och bildade föreningen och gav mig en klubba i handen. Sedan dess har jag varit fast, förklarar Hanna.

Anledningen att hon trivs så bra på planen är kombinationen av tävling och umgänge.

– Innebandyn ger mig verkligen så mycket. Jag får utmana mig själv och socialisera med andra. Du får umgås och tävla samtidigt, det är det allra bästa.

Inte aktuellt att byta klubb

På kort tid har hon gjort stor succé. Under föregående säsong tog Åkersberga IBF det stora klivet upp till den Svenska Superligan, ansedd som världens bästa innebandyliga. Då gjorde en viss 17-åring stor succé och intresset från andra klubbar ökade.

– När det blev klart att Åkersberga gick upp i högsta ligan så var det inte på kartan att lämna. Det fanns andra lag som visade intresse, men jag vill spela på den högsta nivån med min moderklubb.

Nöjd. Hanna firar ett av sina mål under VM i Katowice, Polen. Foto: IFF Floorball

Framgångarna förärades med en uttagning till U19-VM i polska Katowice. En turnering som Sverige vann och där Hanna gjorde stor succé.

– Det var helt fantastiskt. Att spela i ett världsmästerskap och dessutom vinna är det största som hänt i mitt liv. Att få representera sitt land är det inte alla som får äran att göra, säger Hanna stolt.

Debuten i Svenska Superligan börjar med ett hett derby mellan lokalrivalerna Åkersberga IBF och Täby FC IBK i Österåkers Multiarena. En match som förväntas innehålla mycket känslor och ett högt tempo från båda lagen.

– Vi är lokalrivaler. De vill slå oss och vi vill slå dem. Säsongen inleds verkligen med årets match, förklarar en förväntansfull Hanna.

Resultatet i den matchen finns på www.mitti.se/osterakervaxholm.

Lär känna supertalangen

Namn: Hanna Nordstrand

Ålder: 17 år

Klubb: Åkersberga IBF

Position: Forward

Aktuellt: Debutant i Svenska Superligan med moderklubben Åkersberga IBF. Vann U19-VM med landslaget och kom två i poängligan.

Det bästa med innebandy: Att det är en lagsport och att få tävla tillsammans med andra.

Visa merVisa mindre