Fryser inte. Britt Erksén och Gunilla Laius tränar ute trots att julen snart knackar på dörren. De klär sig lager på lager. Men brukar skala av sig de översta när de kommit igång. Foto: Pekka Pääkkö

Inne att vara ute – Lidingöborna flyttar livet ut i det fria

Livet på Lidingö verkar ha flyttat utomhus coronahösten 2020. Plötsligt räds ingen regntunga decemberdagar med råkalla vindar. Folk fikar, har gående möten och framförallt – tränar. Vi gav oss ut och spanade på trenden.

  • Publicerad 07:10, 20 dec 2020

I oktober någon gång stötte jag på en yogagrupp vid Kottlasjöns strand. Mitt journalistiska ärende var ett helt annat men jag kunde inte låta bli att fråga gruppen. Vad gjorde de här?

Gruppens ledare Gerd Sigerud, berättade att de flyttat ut sin yoga hela sommaren. Nu i oktober skulle de sluta träna utomhus.

I slutet på november var jag och fotografen Pekka åter vid Kottlasjön – återigen i ett annat ärende.

Och se där var Gerds grupp igen. De hade aldrig slutat.

– Syret och den friska luften gör att man orkar litet mer, Britt Eksén som tränar i gruppen.

Sjön, luften, vindarna och himlen – även om den är grå. Alltihop ger träningen en ny dimension.

– Det är magiskt. Man blir sugen på att alltid träna utomhus, säger Gerd Sigerud.

Fikar i filtar

Livet på Lidingö verkar ha flyttat ut coronahösten 2020. På caféerna i centrum sitter folk och fikar, invirade i filtar. I åtminstone en affär har de fixat så att man kan betala utomhus. Barnkalas körs utomhus.

Över hela ön finns små grupper som tränar utomhus. Det görs tåhävningar i trappor och på leriga ängar fullgörs armhävningar och djupa squats.

Vindskyddet bortom Bohusgården har blivit en plats för släktträffar. När Lidingöbon Isak Isaksson var där för att umgås säkert med släktingar nyligen var hans sällskap nummer tre på tur.

– Det är en utetrend. Hoppas den fortsätter. Visst blev väl årets julklapp ett stormkök, säger han.

Det svänger. Softdans vid parkeringen till Friskis och Svettis. Lovisa Hanner dansar loss med Katarina Butovitsch, Madeleine Ramel-Tunevall och Annlis Åberg. Foto: Pekka Pääkkö

Vinterbadare

Åter vid Kottlasjön. Nu en annan intervju – som görs utomhus.

Vi passerar ett gäng som dricker te ur tremos vid picknick-borden. Ett gäng äldre kvinnor på promenad vimlar förbi oss på stigen.

Plötsligt dyker en man med drypande våra badbyxor upp. Han heter Christer Laurell och pratar gärna.

– Jag brukar springa en sväng först så man får upp värmen inifrån. Sen är det skönt att ta sig ett dopp, säger han.

Trixet för att komma i vattnet när det är kallt är enligt honom att först springa sig varm, sedan gå i i ett enda svep.

Vinterbadare. Christer Laurell doppar sig i det kalla vattnet efter en springtur. Foto: Pekka Pääkkö

Friskis och Svettis har byggt en utomhusyta

Annlis och Anders Åberg håller sig i form, såklart med Sofia hemma på tv men de räds inte utelivet.

– Våra yogadynor har fått ligga i badrummet, så leriga har de blivit när vi tränat på ängen här nedanför, säger Anders Åberg och pekar i riktning mot Vallen.

Nu har de hittat ett danspass på Friskis och svettis. Gymmet har under hösten byggt en "utomhusyta" på parkeringen på Stockholmsvägen.

– Det har funnits ett behov att flytta träningen eftersom vi har medlemmar som inte vill komma in, säger Helene Nilsson, verksamhetschef.

Själv tycker hon att det ger en extra skjuts att träna utomhus, där inget tak stoppar energin. Inte en enda gång hittills har de ställt in något pass på grund av vädret.

– Det kommer att funka hela vintern. Vi kan sopa och skotta vid behov, säger Helene Nilsson.

Den här pandemin kommer ju att ta slut någongång. Tror du att ta med oss något från den här tiden i vår syn på utomhusliv?

– Jag tror att vår uteträning kommer att fortsätta. Det är ett beteende som här stärkts och kommer att vara kvar, säger Helene Nilsson.