Inne att äta ute – även på vintern

Det är inne att äta ute – på vintern. Allt fler krogar och kaféer har numera utomhusserveringar året runt. Mitt i har kartlagt var du kan dricka din bira eller kaffe och krubba ditt käk även i minusgrader på Östermalm.

  • Publicerad 11:32, 23 feb 2016

På Östermalm finns det just nu 29 kaféer, nattklubbar, snabbmatsställen och restauranger som har tillstånd att ha en uteservering uppe året runt, enligt statistik från trafikkontoret.

Mitt i har kartlagt var de finns. Bläddra längst ner eller tryck här för att se en interaktiv karta över innerstans alla vinterserveringar.

Att krogar, kaféer och kiosker i innerstan serverar käk och dryck utomhus året är en relativt ny företeelse som dök upp i stan för första gången för tio år sedan. Det var när rökförbudet infördes på krogarna som kommunfullmäktige för tio år sedan beslutade att verka för fler uteserveringar året runt.

Och sedan 2008 har antalet vinterhäng nära fördubblats i innerstan.

Valhallabageriet är ett av de ställen som precis fått tillstånd för att ha servering även i vinterkylan.

– Det ska mest vara trevligt och se lite vinterbonat ut. De som ska motionera på Gärdet och som pälsat på sig bra brukar sätta sig där ute och ta en kaffe. Men de har inte suttit så länge, säger Veronica Lindqvist på Valhallabageriet.

På Nybrogatan 38 har krogen också bullat upp med filtar och plädar på vinterserveringen.

– Det är mer folk här ute på dagarna än kvällarna under vintern. De som har barnvagn eller hund brukar sätta sig ute istället. Men på kvällarna är det några ute och röker eller tar ett glas, säger hovmästaren Lotta Röberg.

Men det är inte bara vintertillstånden som ökat de senaste åren. Tittar man på uteserveringar under den vanliga och varmare säsongen är utvecklingen än mer explosionsartad. Bara i innerstan hade till exempel nära 2 000 krogar uteserveringar under rekordåret 2014.

Att det blir allt mer populärare att ha uteservering märks på trafikkontorets tillståndavdelning.

– Ansökningarna ökar för varje år, vilket är i våra politikers riktlinjer, säger Ninni Smedberg, systemansvarig för tillstånd på trafikkontoret.

Även polisen måste ge sitt medgivande om man vill ha en uteservering. Björn Knutsson som arbetar med tillstånd på Stockholmspolisen märker av ett allt större tryck.

– Man kan definitivt säga att de blir fler uteserveringar för varje år. Det känns som om varje restaurang och kafé vill ha en nuförtiden.

Åsikterna om de ökade uteserveringarna går i sär. Dels finns gruppen som tycker att de är ett positivt inslag som livar upp gatumiljön – men så finns det även de som anser de tar upp för mycket plats i gaturummet och gör det trångt på trottoarerna för till exempel rörelsehindrade och barnvagnar.

Vare sig man är för eller emot verkar uteserveringarna vara här för att stanna, enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– Det bidrar till att få en levande stad. Jag är generellt positiv till att det finns uteserveringar även under vintern.

Fakta

Servering ute kräver tillstånd

För allt som ställs på gatan behövs tillstånd från staden, även om det bara är några stolar eller en byggsäck.

Den som vill ställa upp en servering måste dels betala 700 kronor i ansökningsavgift till polisen, dels betala avgift till staden för markanvändningen. Det kostar 2470 kronor i city och 1700 kronor i övriga innerstan.

Källa: Stockholms stad