Isolering. Dagmar Ljungström, 93, kan både lämna och ta emot nya böcker och tidningar när Ingvor kommer med sin dramaten-väska. Foto: Stefan Källstigen

Ingvor hjälper sina grannar att få böcker

En bok – och en trevlig pratstund. Det kommer volontäraren Ingvor Nordqvist med för att fler ska kunna läsa under pandemin.

  • Publicerad 16:00, 6 dec 2020

Det är inte lätt för alla att bara promenera ner till biblioteken. I synnerhet i dessa tider.

Av bland annat den anledningen har Ingvor Nordqvist under hösten frivilligt ryckt ut för att dela ut böcker, cd-skivor och tidningar till sina grannar.

Mitt i Danderyd följer med henne under en runda.

– Jag är gammal lärare och gick i pension i våras. Jag älskar böcker och tyckte det här var jätteroligt. Det känns också som en viktig insats.

Mer hemleverans av böcker

Sedan länge har servicen "Boken kommer" funnits för de som av olika anledningar inte kan ta sig till biblioteken. En service som sköts av bibliotekens personal, men även engagerar en del lokalbor.

Bibliotekschefen i Danderyd Jacob Åström Wennbom berättar att de före 2020 hade leveranser till cirka tio adresser varje vecka, i Danderyd. En siffra som stigit till 70 stycken.

– Vi satte målet med stadig leverans till 25 adresser, men i och med covid har det målet nåtts tre gånger om, säger han.

En drös med böcker

På Rosenvägen bor Dagmar Ljungström, 92. Hon får böcker från Ingvor Nordqvist varannan vecka och berättar att tjänsten är mycket värd. Men inte bara för att hon får den senaste tidningen eller en ny bok.

– Man hinner prata en stund och det är väldigt serviceinriktat. Det är en fantastisk grej för oss som inte träffar så många, säger Dagmar.

Ingvor plockar på behörigt avstånd upp ett tiotal böcker från dramaten-väskan till Dagmar. Bland annat Alla mina systrar av Judith Lennox och Jojo Moyes Sista brevet från din älskade.

Är det svårt att få rätt böcker?

– Jag ringer och pratar med dem innan de kommer hit. De vet alltid vad jag vill ha, säger Dagmar Ljungström.

Ingvor Nordqvist berättar att hon som lärare har känt ett kall att få fler att läsa – vilket hon tar med sig under sina bokpromenader.

– Det här är en tid man inte kan göra så mycket mer, än kanske att läsa. Du kan inte resa, du kan inte gå på teater som vanligt. Men med en bok kan du göra en resa i tillvaron.

Eneby torg. Bibliotekarien Susann Moritz lämnar över en leverans. Under året har antalet utlån från biblioteket minskat något, på grund av pandemin. Foto: Stefan Källstigen

Rosen. Ingvor berättar att hon tänker fortsätta dela ut böcker efter nyåret. Foto: Stefan Källstigen

Julläsning. Dagmar får en drös med böcker som ska läsas under de närmaste veckorna och till julen. Foto: Stefan Källstigen

Boken kommer

"Boken kommer finns för dig som av sjukdom eller andra skäl inte kan komma till biblioteket. Just nu kan även du som är över 70 år eller ingår i en annan riskgrupp för covid-19 få hemleverans. Biblioteket hämtar dina lån hos dig när du läst färdigt eller när lånetiden har gått ut. Leverans och hämtning sker på överenskommen tid och dag. Hör av dig till ditt vanliga bibliotek om du vill ha hemleverans. "

Källa: Danderyds bibliotek

Visa merVisa mindre