Ingrid ställer ut om 50-talets förortsliv i Bromma

Ingrid Lindeberg skulle bara ta en promenad och fota barndomskvarteren i Johannesfred. Det blev startskottet för boken ”Där vi en gång var”, om vardagslivet i förorten. Den har nu blivit utställning på Alviks bibliotek. 

  • Publicerad 15:14, 27 jan 2020

– Jag och min barndomskompis kom på att vi hade känt varandra i 50 år och tänkte att vi måste fira. Jag höll på mycket med fotografering så jag tänkte att jag tar några bilder från där vi växte upp för att skicka till henne, säger hon. 

Kröp in under balkonger

Då hade Ingrid Lindeberg inte satt sin fot i den delan av Bromma på 20 år. Men fortfarande kände hon igen varenda böj på gathörnen.

Jag började krypa in under balkonger. Det kom fram en massa minnen

Ingrid Lindeberg

– Ändå hittade jag nya saker för varje gång jag återkom. Jag började till och med krypa in under balkonger. Det kom fram en massa minnen, säger hon. 

Idag står butikslokaler tomma

Trots igenkänningen har kontrasten mellan då och nu stundtals blivit brutal, tycker Ingrid Lindeberg.

– När jag var liten var det i förorten folk skulle bo, de som lät sina barn växa upp i innerstans ansågs mer eller mindre oansvariga. Det fanns mataffär, tobaksaffär, post, frisör och skomakare. Nu står butikslokalerna tomma, säger hon.

Förortsbor känner igen sig

Boken har blivit omtyckt av dess läsare – som inte bara består av Brommabor.

– Folk känner igen sig, oavsett varifrån de kommer. Den som har vuxit upp i någon av de södra förorterna känner också igen sig. Det är något med arkitekturen, säger Ingrid Lindeberg.  

Boken ”Där vi en gång var” finns att låna på flera bibliotek och säljs via nätbokhandlare som Adlibris och Bokus. Utställningen på Alviks bibliotek pågår fram till den 31 januari.