Ingmar Bergman hyllad i Filmstaden

Det låg så mycket filmhistoria i luften att det nästan kändes fysiskt när Peter Lindes skulptur Teatervagnen avtäcktes. Bronsskulpturen har tagit fem år att tillverka och är den sista delen i Filmstadens konstprogram.

  • Publicerad 18:01, 25 aug 2015

"Det var fantastiska år, därför känns det lite vemodigt att vara här igen. Så mycket har förändrats."

Harriet Andersson

Politiker, kulturarbetare, media och filmintresserade i största allmänheten fanns på plats när statyn avtäcktes i tisdags.

I sensommarsolen på första parkett i Filmstaden satt de legendariska skådespelarna Inga Landgré, Gunnel Lindblom och Harriet Andersson tillsammans med Katinka Faragó som i tre decennier arbetade som scripta åt Ingmar Bergman.

Konstnären Peter Linde var nöjd och samtidigt lättad.

– Det har varit tuffa men roliga år. Skönt att det är över.

Idén till skulpturen Teatervagnen kommer från Bergmans film ”Det sjunde inseglet” där det bland annat förekommer ett resande teatersällskap.

– Jag fick lust att skildra den vagnens hela livsinnehåll. Från det nyfödda barnets allra första skrik till det sista skrattet i ett kranium, berättar Peter Linde.

Skulpturen är i brons och står på en sockel av granit.

– Det är den bästa skulptur som har gjorts de senaste 50 åren, sa Anders Ekegren (FP), ordförande i Stiftelsen Filmstadens Kultur, i sitt tal.

Det var med delade känslor Harriet Andersson återsåg det kvarter där hon för över 60 år sedan tog sina första steg på en lång och framgångsrik skådespelarbana.

– Jag har så många underbara minnen från Filmstaden. Det var fantastiska år, därför känns det lite vemodigt att vara här igen. Så mycket har förändrats.

Harriet Andersson var bara tonåring när hon första gången klev in genom Filmstadens klassiska portal i slutet på 1940-talet.

– Jag gick på Calle Flygares teaterskola och sökte en statistroll men fick den inte, minns hon.

Några år senare provspelade hon för huvudrollen i Ingmar Bergmans ”Sommaren med Monika”.

– Jag och Lars Ekborg var livrädda. Vi hade hört att Bergman kastade strykjärn på folk.

Men provspelningen gick bra, Lars Ekborg och Harriet Andersson fick rollerna som de två stadsungdomarna som flyr ut i skärgården och lever ett sorglöst liv under några korta sommarmånader.

”Sommaren med Monika” hade premiär 1953. Enligt dåtidens normer ansågs filmen vågad och censuren klippte bort en scen där den 20-åriga Harriet Anderssons bröst blottades. Däremot släppte moralens väktare igenom den klassiska scen där hon hoppar i vattnet utan en tråd på kroppen.

– Den rumpan är världsberömd. Den dyker fortfarande upp ibland. Rumpan sitter fortfarande kvar på samma person men har svultit lite på senare år, konstaterade Harriet Andersson.

Till sist var det dags för avtäckning av statyn. Harriet Andersson tog med sig skådespelarkollegorna Inga Landgré och Gunnel Lindblom fram till podiet.

– Ett, två, tre. Nu kör vi tjejer!

Sedan föll täcket från den bronsstaty som rent teoretiskt kan hålla i minst 5 000 år.

– Värst vad Bergman ser ung ut. Det hade han säkert gillat, var Harriet Anderssons spontana kommentar sekunderna efter avtäckningen.

– Men statyn är väldigt bra. Jag tycker mycket om den.

Det var gott om människor med minnen från Filmstadens storhetstid som minglade runt kring serveringsborden efter avtäckningen. En av dem var Sundbybergsbon Thomas Roger.

– Jag läste om statyn i Vi i Sundbyberg och kände att jag bara måste vara här i dag. Jag har så många minnen från de här kvarteren.

Hans pappa Gustaf Roger var inspelningsledare i Filmstaden och basade över legendariska regissörer som Gustaf Molander, Hasse Ekman och Ingemar Bergman.  Själv fick Thomas då och då hoppa in som statist.

– Mitt första minne från Filmstaden är när jag var två år och medverkade i en reklamfilm för Felix ättiksgurka. Jag skulle äta en leverpastejsmörgås med ättiksgurka. Det krävdes 17 omtagningar. Efter det åt jag inte leverpastej på 30 år.

MER Peter Linde

Peter Linde är född 1946 i Karlshamn. Han anses som en av våra främsta skulptörer och är ledamot av Konstakademien.

Hans bronsstaty av Ingemar Johansson, "Ingo the Champ", står sedan 2011 utanför Ullevi i Göteborg.

Linde har även skapat den byst i brons av Alice Babs som står på Restaurangholmen i Saltsjöbaden.

Statyn Teatervagnen har skapats till Ingemar Bergmans minne och är den sista delen i Filmstadens konstprogram som omfattar 43 konstverk av elva konstnärer.

Visa merVisa mindre

MER Filmstadens dag

Filmstadens dag pågår mellan klockan 12 och 17 på söndag den 30 augusti. Självklart handlar det om film och filmhistoria i alla former. I år hyllas särskilt Ingrid Bergman, som föddes för 100 år sedan, den 29 augusti 1915, i Hedvig Eleonora församling i Stockholm.

Dagen inleds med komedin ”Dollar” från 1938 med Ingrid Bergman i huvudrollen. Klockan 15 visas dokumentären ”Jag är Ingrid”.

Under hela dagen pågår guidningar i Filmstaden. Dagens avslutas med utomhusbio, klassikern ”Casablanca” där Ingrid Bergman spelar mot Humphrey Bogart.

Mer info: http://filmstadenskultur.se/evenemang/filmstadens-dag-2015/

Visa merVisa mindre