Rinkeby är en av platserna där det högerextrema partiet Stram kurs ansökt om att demonstrera. Ansökan har nu fått avslag. Foto: Anna Wettergård

Inget tillstånd för koranbränning i Stockholm

Stockholmspolisen har i dag avslagit det danska, högerextrema partiet Stram kurs, ansökan om att att få bränna Koranen som en demonstration på flera ställen runt om i stan. Trots det förbereder sig polisen och civilsamhället på aktioner och motaktioner. "Det finns inga vinnare om det blir bråk", säger Mustafa Ahmed på Kista träff och Khadija center.

  • Publicerad 18:12, 10 sep 2020

I augusti ansökte det danska högerextrema partiet Stram kurs och dess ledare Rasmus Paludan om att genomföra aktioner där de skändar Koranen i Malmö. Paludan själv stoppades från att ta sig in i landet, men anhängare till partiet sparkade på en koran på Stortorget i Malmö och ska även ha bränt en koran på en cykelväg i Rosengård. Aktioner som väckte starka motreaktioner och ledde till våldsamt upplopp.

I förra veckan ansökte partiet om tillstånd för en demonstration, där man planerar samma typ av aktion på flera offentliga platser i Stockholm. Ansökan gäller Botkyrka, Järvaområdet, Sollentuna och Upplands Väsby.

I dag meddelade polisen att partiets ansökan får avslag.

– Vi gör bedömningen att det sammantaget riskerar att uppstå en situation som innebär så allvarliga hot mot allmän ordning och säkerhet att vi inte kan meddela tillstånd. Dels är situationen sammansatt av flera konkreta hotbilder, vilket i sig är en avslagsgrund, dels för att vi lever under en pandemi, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef, i ett pressmeddelande.

Polisen arbetar förebyggande

Samtidigt som tillståndsansökan har handlagts har polisen börjat förbereda sig för eventuella motreaktioner och ordningsstörningar. Trots dagens beslut är polisen beredd på att aktioner genomförs.

– Vi har förberett oss väl, säger Per Fahlström hos Stockholmspolisen.

Under veckan har polisen börjat arbeta förebyggande.

– Vi är ute i samhället och pratar med föreningar, myndigheter och kommuner för att skapa en bra förutsättning för att bevara ordning och säkerhet i samhället, säger Towe Hägg, presstalesperson hos polisen.

På torsdagsförmiddagen spreds en Youtubefilm som påstås visa företrädare för det danska högerextremistiska partiet Stram kurs bränna en koran på Rinkeby torg.

Polisen uppmärksammades om händelsen genom videon, och har under dagen varit ute för att kontrollera platsen.

– Våra patruller har inget att rapportera från platsen, men utifrån de uppgifter som finns på nätet har vi upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp, säger Towe Hägg.

Polisen kan inte bekräfta när koranen i videon kan ha bränts, utan det är något de kommer titta på under utredningen, menar Towe Hägg.

Församlingar och polis möttes

Mustafa Ahmed, föreståndare på Kista träff och verksamhetsledare för den muslimska församlingen Khadija center, berättar att de och 14 andra muslimska samfund i Järva samlades under onsdagen för att prata ihop sig inför händelsen.

Under onsdagen hade de även ett möte med stadsdelsförvaltningen, polisen och flera andra från civilsamhället, bland annat Folkets hus och idrottsföreningar.

– Det bästa vi kan göra är att prata med så många som möjligt, om att det bästa man kan göra är att vända dem ryggen och inte låta sig provoceras. Från Malmö vet vi att det kan göra skillnad för ungdomarna om de ser att det finns vuxna där som de känner. Men bara till en viss punkt, säger Mustafa Ahmed.

Han menar på att det, trots vuxennärvaron på stan, kan bli svårt för dem att kontrollera situationen om aktionerna genomförs.

– Det sätter igång väldigt starka känslor och då kan det sluta illa, säger han, och fortsätter:

– Det är många från andra föreningar som har kommit till oss för att visa sitt stöd och att de inte tycker det här är ok. Det finns inga vinnare om det blir bråk. Alla som bor här området har väldigt mycket att förlora på om egendom förstörs, säger han.

Om det blir bråk och förstörelse kring platserna i Järva, där Stram kurs ansökt om att genomföra aktionerna, förbereder sig Kista träff på att hålla öppet för unga.

– Vi kommer att ha öppet våra lokaler hela kvällen och servera bullar, så att ungdomarna ser att det finns vuxna från området där som de känner. Men vi håller tummarna nu för att det ska bli en lugn helg, säger Mustafa Ahmed.