Nekas. Högsta domstolen ger inget prövningstillstånd för de män som överklagat domen om skjutningarna i Råcksta och Nacka förra året. Foto: Mostphotos

Inget prövningstillstånd för Ndella-domen

Advokaterna till de män som dömdes för inblandning i mordet på Ndella Jack i Råcksta förra året överklagade domen till Högsta domstolen. Men inget prövningstillstånd ges, och domen står fast.

  • Publicerad 15:21, 25 nov 2020

I september dömde Svea hovrätt två män, 23 och 30 år gamla, för inblandning i mordet på den då 18-åriga Ndella Jack som sköts ihjäl i Råcksta i augusti 2019.

Två döms för inblandning i mordet på Ndella

Båda dömdes för medhjälp till mord samt medhjälp till försök till mord. 23-åringen, som även dömdes även för medhjälp till försök till mord för en skjutning i Nacka några dagar efter Råckstaskjutningen, fick 16 års fängelse. 30-åringen dömdes i sin tur till tolv års fängelse.

Bägge männen har hela tiden nekat till brott, och genom deras advokater överklagade de domen till Högsta domstolen. De ansåg bland annat att bevisningen inte är tillräcklig för att kunna säkerställa att männen befunnit sig i Råcksta och Nacka när skjutningarna skedde, och vill att de frias helt från åtalspunkterna.

Domen ligger fast

Men den 20 november meddelade domstolen att inget prövningstillstånd ges. Det innebär att hovrättens dom ligger fast.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl för att meddela prövningstillstånd", står det i domen.

Kvinna död efter skjutning i Råcksta

Det här har hänt

I augusti 2019 skjuts 18-åriga Ndella Jack till döds i en lägenhet i Råcksta.

I september 2019 sker en skjutning i Nacka. En taxichaufför och en student skadas.

I november 2019 häktas fyra män, misstänka för att vara inblandade i brotten. Polisens teori är att gärningspersonerna var ute efter en då 33-årig man, gift med Ndella Jack.

I april 2020 åtalas två av männen för mord, samt försök till mord, rörande skjutningen i Råcksta. Den tredje åtalas för försök till mord för skjutningen i Nacka, den fjärde för grovt vapenbrott i Nacka.

I maj 2020 dömer Solna tingsrätt att de två som stått åtalade för mordet på Ndella Jack frikänns från misstanke om inblanding i skjutningen. En av dem döms däremot till åtta års fängelse för skjutningen i Nacka.

De övriga två som åtalades för skjutningen i Nacka frikänns helt.

I september 2020 ändrar hovrätten tingsrättens dom, och dömer en 23-årig man till 16 års fängelse och en 30-årig man till 12 års fängelse.

Hovrätten dömde även ytterligare en åtalad, en 39-årig man, till två års fängelse för försök till grovt vapenbrott. Även en 30-årig man dömdes till fängelse i ett år och fyra månader för vapenbrott av normalgraden. Båda brotten rör skjutningen i Nacka.

Domarna överklagas till Högsta domstolen, som den 23 november meddelade att inget prövningstillstånd ges.

Visa merVisa mindre