Västerhaninge IF var nominerade till årets idrottsförening i Stockholm efter sitt arbete på plan och i orten. Foto: Pekka Pääkkö

Inget pris som Årets ungdomsförening för Västerhaninge IF

Några fotbollsföräldrar i Västerhaninge IF försöker stoppa både machokulturen på planen och ungdomsrånen i orten. I veckan var de en av tre nominerade idrottsklubbar som kunde vinna priset som Årets barn- och ungdomsförening i Stockholm. Priset gick doc till Hufvudsta ridklubb från Solna.

  • Publicerad 04:55, 25 mar 2020

I Västerhaninge har ungdomsrånen ökat dramatiskt.

Men sedan en tid tillbaka försöker ett gäng fotbollsföräldrar från Västerhaninge IF att öka tryggheten i orten.

Pernilla Asplund, ordförande, och Vivi Darla, värdegrundsansvarig, lägger mycket tid på att jobba mot machokulturen och klubben tar i dag ett betydligt större ansvar för ungdomarna än tidigare.

Vi tar reda på hur det varit i skolan och om det varit några problem

Vivi Darla

Vivi och Pernilla fick igenom en helt ny värdegrund i klubben för några år sedan. Nu börjar den betala av sig, menar dem.

– Våra spelare ska och känner stöd av oss oavsett om de är i centrum eller på fotbollsplanen. Vi tar reda på hur det varit i skolan och om det är några problem, berättar Vivi Darla.

Föreningen var nominerad till att ta hem priset Årets barn- och ungdomsförening i Stockholm av Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsens studieförbund, SISU.

Men Hufvudsta ridklubb från Solna tog hem utmärkelsen som delades ut i onsdags, 25 mars. IK Södra Judo från Skarpnäck var också nominerade.

– Anledningen till ojämställdhet och bråk är att man inte bryr sig om att ta reda på vem personen man har framför sig är. Tidigare pratade inte spelarna i A-laget och ungdomslagen med varandra. I dag kliver de in i varandras omklädningsrum och peppar varandra, säger Vivi.

Pernilla Asplund är ordförande, ledare för två fotbollslag  och nattvandrare i Västerhaninge IF. Här bild från en av årets första träningar på Hanvedens idrottsplats med spelarna Matilda Lindh och Tilde Eriksson.

 

Mitt i hälsade på vid årets första träningsvecka på Hanveden. Häromkvällen hade Vivi samtal med några ledare hemma i vardagsrummet.

Pernilla är påtagligt rörd över nomineringen. Det är inte smärtfritt att förändra miljön i en klubb, men nu är Västerhaninge IF:s policy att alla som vill spela fotboll får vara med.

Ungdomarna får tycka till

– Vi utbildar våra spelare i deras rättigheter. Det har blivit tydligare efter att barnkonventionen blev lag. Ungdomarna får tycka till om fotbollsträningen och de får säga vad gemenskap är för dem. Vi pratar om hur vi ska agera vid match, om mobbning, hur vi välkomnar nya spelare och vi jobbar med psykisk hälsa, säger Pernilla.

Föreningen nattvandrar sedan en tid tillbaka i orten och planerar även att börja dagvandra.

Vi vill visa att vi finns där för ungarna

– Det sker mycket personrån i Västerhaninge och vi vill visa att vi finns där för ungarna. Många av våra spelare går direkt ner till Hanvedens idrottsplats från skolan, säger Vivi.

Förra året fick Västerhaninge IF problem med stökig publik vid matcher och polisen blev inkopplad.

– Vi berättade för spelarna att de själva behövde säga till kompisarna som kom och tittade på matcher och stökade att lugna sig. Och det fungerade. Det blev lugnare, säger Vivi.

Både Pernilla Asplund och Vivi Darla har själva sina barn i ungdomslag i Västerhaninge IF och lägger mycket av sin tid på Hanvedens idrottsplats i Västerhaninge. Foto: Pekka Pääkkö

Ungdomar i Västerhaninge IF är med och peppar herrarnas A-lag i omklädningsrummet inför en match. Foto: Västerhaninge IF

Bild från en av årets första fotbollsträningar på Hanveden med spelarna Tilde Eriksson och Matilda Lindh. Foto: Pekka Pääkkö

Fakta

Västerhaninge IF har gått från ett A-lag till en breddförening

Västerhaninge IF har drygt 400 spelare och 80 ledare.

Totalt har man 17 lag i olika serier.

För tio år sedan var Västerhaninge IF mer känt för sitt A-lag på herrsidan än som en breddförening. Spelare till A-laget togs in utifrån eller från andra delar av Haninge.

I dag har klubben blivit en ren breddförening och allt fler spelare går från ungdomslagen upp till a-laget.

I dag, 25 mars, delar Riksförbundet och SISU (idrottsrörelsens studieförbund) ut priset som Årets barn- och ungdomsförening. Västerhaninge IF är tillsammans med föreningarna IK Södra Judo från Skarpnäck och Hufvudsta Ridklubb från Solna nominerade till priset. 3 000 idrottsföreningar finns i Stockholm.

Visa merVisa mindre