INGET BESÖK. Grimstaskolan får inget nobelt besök i år. (2016 års kemiprisvinnare Ben Faringa t v, och rektorn Marita Svahn) Foto: Arkivfoto: Ylva Bergman Tomas Lauffs

Inget Nobelt besök på Grimstaskolan i år

Grimstaskolan brukar få besök av en av Nobelpristagarna. Men i år sätter pandemin stopp för det.. "Jättetråkigt! Det har varit jättespännande besök tidigare år", säger rektorn Marita Svahn.

  • Publicerad 14:05, 18 nov 2020

Vi hoppas bjuda in nästa års vinnare i stället

Det har nästan blivit tradition att världens ledande forskare besöker Grimstaskolan. Både Ben Feringa, vinnare av Nobelpriset i kemi 2016, och Kip S Thorne, pristagare i fysik 2017, har bjudits in och träffat eleverna.

Men i år blir det inget finbesök.

Nobelbanketten i Stockholms stadshus är inställd på grund av pandemin och årets kemivinnare, Emmanuelle Charpentier och Jennifer A Doudna, kommer inte till huvudstaden.

Charpentier och Doudna har tilldelats kemipriset för utvecklingen av den så kallade gensaxen, Crispr, som snabbt ökat möjligheterna att klippa och klistra i arvsmassan med stor precision.

Bild från 2016 års prisvinnare i kemi Ben Faringas besök på Grimstaskolan. Foto: Arkivfoto: Ylva Bergman

– Tyvärr blir det inte heller något digitalt besök. Vi hoppas kunna bjuda in nästa års vinnare i stället, säger Marita Svahn.

Högtidligt ändå

Högtidligt blir det ändå på Grimstaskolan i Nobeltiderna. Skolan satsar en hel del på att eleverna ska lära sig om forskarna och författarna som prisas. Alla pristagarna gås igenom på lektionerna.

– Vi har också en egen skrivtävling för de yngre eleverna, i olika kategorier, som anknyter till Nobelpriset i litteratur. En kommitté bland vår personal läser alla inskickade texter och några av eleverna nomineras till priser, säger Marita Svahn.

För lärarna blir det frack och långklänningar på Nobeldagen.

Inget finfrämmat. Marita Svahn och hennes lärare och elever på Grimstaskolan bjuder inte in någon Nobelprisvinnare i år. Foto: Arkivfoto: Tomas Lauffs.

– Det brukar bli fanfarer och trumpeter i aulan. Men i år delar vi nog upp prisutdelningen, säger Marita Svahn.

Fixar ni Nobelmiddag för eleverna?

– Det blir en fin trerätterslunch den 10 december. Det brukar bli bland annat god mousse, tjusig choklad, färska bär eller glass, vi får se. Troligtvis har vi prisutdelningarna samma dag.

Pandemin stoppar även Rinkebyskolan från att bjuda in någon Nobelprisvinnare. Skolan har besökts av pristagare varje år sedan 1988, oftast litteraturpristagaren.

2020 års Nobelprisvinnare

Kemi: Emmanuelle Charpentier, Frankrike, och Jennifer A Doudna, USA, för för gensaxen, utvecklingen av en metod för genmodifiering.

Fysik: Roger Penrose, Storbritannien, Reinhard Genzel, Tyskland, och Andrea Ghez, USA, för sina upptäckter om svarta hål i rymden.

Fysiologi eller medicin: Harvey J. Alter, USA, Michael Houghton, England, och Charles M. Rice, USA, för upptäckter om hepatit-C.

Litteratur: Louise Glück, USA, poet. Glück anses vara en de mest tongivande samtida amerikanska poeterna.

Fredspriset: FN:s världslivsmedelsprogram. För sitt arbete mot svält och undernäring. Enligt norska Nobelkommittén har man agerat mot att svält används som ett vapen i krig.

Ekonomi: Paul R Milgrom, USA, och Robert B Wilson, USA. Duon tilldelas priset för förbättringar av auktionsteorin mellan köpare och säljare och uppfinningar av nya auktionsformat.
 

Visa merVisa mindre

Grimstaskolan. Foto: Mitt i