Nationaldagsfirandet på Golfängarna har vuxit rejält och enligt polisens uppskattningar har upp mot 35 000-40 000 besökt firandet under tidigare firanden.

– Det skulle jag säga gör det till Sveriges största firande Det är något vi har varit väldigt stolta över och det har varit en riktig härlig fest, säger Nico Werge, chef för kommunikations- och näringslivsavdelningen.

Tråkigt beslut

Men för andra året i rad tvingas staden ställa in firandet på grund av pandemin. Restriktioner och rekommendationer gör att så många människor inte kan eller får samlas på en allmän sammankomst. Dessutom hade ett mindre arrangemang också krävt för stora resurser och lång planering.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) menar att det är ett måste att ställa in.

– Det är ett jättetråkigt beslut vi fattat men dessvärre helt nödvändigt. Vi får inte tappa disciplinen utan måste fortsatt hålla avstånd för att minska smittspridning, även om allt fler blir vaccinerade. Nationaldagen kan man såklart fira ändå, fast på ett annat sätt än vanligt, säger han.

Ska fira nya medborgare

Staden hoppas att den nya sommargågatan på Vasagatan kommer att vara invigd till nationaldagen och att det kan gå att fira svenska flaggans dag där på ett säkert sätt till exempel.

På nationaldagen brukar också en ceremoni hållas för att välkomna nya svenska medborgare. Hur de nya medborgarna ska välkomnas i år kan inte staden svara på i dagsläget, men en ceremoni kommer att hållas när smittoläget tillåter.

– Det är viktigt för oss och det är viktig att de nya medborgarna känner sig firade, säger Nico Werge.

Digitalt i Solna

För Solnas del är inte helt otippat det populära firandet i Hagaparken inställt.

Däremot kommer det, liksom ifjol, att anordnas ett digitalt firande med Kungliga Operan. Mer detaljer kommer senare i vår.