Partier. De lokala partierna lyser med sin frånvaro i Haninge kommun. Foto: Angie Gray

Inget lokalt parti registrerat för val i Haninge

I flera grannkommuner ställer lokala partier upp i kommunvalet. Men i Haninge lyser de lokala med sin frånvaro. "Man kan tolka det som att man är nöjd med de partier som redan finns och är etablerade", säger Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

  • Publicerad 18:19, 2 sep 2022

Det finns ingen tickande bomb i lokalpolitiken

Med två veckor kvar till valet är det endast två partier utöver de partier som redan sitter i kommunfullmäktige i Haninge som har registrerat sina valsedlar hos valmyndigheten, Rättvisepartiet Socialisterna och Medborglig Samling, men inget lokalt parti.

Kommunfullmäktiges ordförande Kenneth Forsberg (S), som har suttit i fullmäktige i 20 år varav åtta år som ordförande, har sett flera mindre lokal partier i fullmäktige genom åren innan procentspärren även infördes i kommunvalet förra valet.

– Det har blivit svårare för partier att ta sig in i kommunfullmäktige nu, säger han.

Haninge består av två valkretsar, vilket innebär att gränsen för att ett parti ska komma in i kommunfullmäktige ligger på tre procent. Men om det är det som gör att inte fler partier kandiderar det kan han inte svara på.

"Nöjd med de etablerade partierna"

De senaste 15 åren har det blivit allt vanligare att mindre partier utmanar de etablerade partierna runt om främst i kommun och regionval, vilket ofta beror på ett missnöje med de redan etablerade partierna, menar Marja Lemne, lektor i statsvetenskap. Därför tycker hon det är intressant att Haninge har så få uppstickare.

– Man kan tolka det som att man är nöjd med de partier som redan finns och är etablerade, säger hon.

I Haninges grannkommuner ser det dock annorlunda ut. Sedan 2006 sitter Sorundanet i Nynäshamns kommunfullmäktige, med huvudfråga att dela kommunen. Vid förra valet fick partiet 9,45 procent av rösterna och fyra mandat i kommunfullmäktige. I Huddinge finns Drevvikenpartiet med samma huvudfråga samt Huddingepartiet som vill bland annat vill stoppa bygget av höga hus, och i Botkyrka finns Tullingepartiet som också vill se en kommundelning.

Enligt Marja Lemne bildas ofta sådana partier just genom missnöje i en viss sakfråga. Men i Haninge finns inte några sådana brännande frågor, menar hon.

– Det finns ingen tickande bomb i lokalpolitiken, säger hon.

Kan det svala intresset även bero på den nya spärren?

– Det kan vara en bidragande orsak eftersom det kostar pengar och resurser att ställa upp, men det finns inga sådana tecken generellt runt om i landet.

Inget behov. Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola ser frånvaron av lokala partier i kommunen som ett tecken på att man är nöjd med det som är. Foto: Södertörns högskola

Har haft ett lokalt parti

Även om Haninge inte har något lokalt parti nu har det funnits förut. 1994 bildades Västerhaninge-Tungelsta partiet, senare Haninge Lokalparti med huvudfrågan att återgå till den kommunindelning som gällde innan 1971, innan Österhaninge landskommun och Västerhaninge landskommun slogs ihop till nuvarande Haninge kommun.

Partiet satt i kommunfullmäktige från 1994 till 2006, men är inte längre registrerade för val hos valmyndigheten.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre