Inget hästkött i Roslagens kebaber

Flera kommuner i länet har testat kebabkött för att se om det verkligen innehåller vad det lovar. I Vaxholm klarade sig köttet utan anmärkning, men i Täby gick det sämre.

  • Publicerad 11:49, 17 mar 2014

– Alla prover utom ett har stämt. Det var ett märke som innehöll kyckling och kalkon, men som skulle bestå av 100 procent nötkött, säger Åsa Hogmark, livsmedelsinspektör vid SRMH, Södra Roslagens miljö- och hälsoskydd.

Totalt tog SRMH sex prover från restauranger i Vaxholm och Täby som serverar kebab. Proverna dna-analyserades sedan för att se om de innehöll köt från get, får, nöt, gris, kyckling, häst eller kalkon. Ett av proven, från Täby, innehöll alltså spår av fågel, medan övriga klarade sig prickfritt.

Halten kyckling och kalkon i det analyserade köttet från Täby var också så liten att man misstänker att det hamnat där oavsiktligt.

– Det tyder mer på att producenten haft dåliga rengöringsrutiner, säger Åsa Hogmark, som förklarar att kebab tillverkas av kryddad köttsmet.

Hon tillägger att det rör sig om en kebabtillverkare i ett annat EU-land som sålt köttet till Sverige.

Totalt har en handfull kommuner i länet i ingått i undersökningen, däribland Stockholms stad.

– Man vill ju veta vad köttet består av, och att det är vad det står att det ska vara, säger Åsa Hogmark.

Hur övriga inspektionerna gått är oklart, men åtminstone vid ett tillfälle, i Sollentuna, fann man spår av häst i kebaben.